В сезона на мандарините: С кои храни е препоръчително да НЕ ги комбинираме

Не е тайна, че около коледните празници всички се втурваме да хапваме мандарини. Този плод, богат на витамин С, е много популярен, но не винаги е препоръчителен.  

Мандарините съдържат не само витамините А, В и С, но и до 40% от дневната ни доза аскорбинова киселина. Тяхната кора също съдържа различни полезни вещества, например етерични масла, използвани в козметиката и ароматерапията. Не трябва обаче да ядете големи количества от този плод, тъй като това може да доведе до не съвсем приятен ефект. 

мандарини
Снимка: iStock

Мандарините са алергенна храна, така че е по-добре да ограничите консумацията им до четири-пет броя на ден. Препоръчително е да ядете мандарини сутрин и следобед - преди 15:00 часа. Приемането на цитрусови плодове вечер може да предизвика киселини и дори чревни проблеми. 

Напомняме ви, че мандарините, както и другите цитрусови плодове, е най-добре да се консумират отделно от други продукти, особено мляко, месо и риба, тъй като комбинацията може да предизвика повишено образуване на газове.  

мандарини
Снимка: iStock

Цитрусовите плодове не са подходящи за хора, страдащи от стомашно-чревни заболявания, като гастрит, панкреатит, хепатит, както и проблеми с бъбреците, тъй като киселините, съдържащи се в плодовете, могат да провокират обостряне на тези заболявания.  

Вижте също така в нашата галерия за какво са полезни корите на мандарините:

За какво са полезни корите на мандарините

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти