За какво трябва да внимаваме, когато купуваме мандарини?

Мандарините у нас идват само с Дядо Мраз. Ако сте израснали през 80-те и 90-те години на миналия век, вероятно помните този рефрен от песента на Влади Ампов – Графа. Тези времена, разбира се, вече са в историята, но пък ние наистина и до днес консумираме мандарини основно зимата и по коледните и новогодишните празници.

Тези вкусни дребни плодове обаче добре знаем, че не виреят по нашите географски ширини и преди да стигнат до търговската мрежа, пропътуват доста разстояние.

Когато избирате мандарини, внимавайте много и ги оглеждайте добре преди да ги сложите в пазарската торба. Гледайте дали формата им е цяла, имат ли наранявания и колко наситен е техният цвят. Не взимайте плодовете, по които има петна, защото това е знак, че са стари.

мандарини
Снимка: Thinkstock

Мандаринките трябва да са твърди, но кората им да бъде еластична, за да се бели добре. Възможно е дори и да изглеждат свежи отвън, отвътре вече да са започнали да вкисват. Затова докато опипвате плодовете, може да натиснете леко с палец и ако той потъне, не купувайте.

Също така не се подлъгвайте, че мандарините са свежи, ако са на клонка, по която има зелени листенца. Защото, оказва се, че те могат да запазят вида си месеци, след като плодовете бъдат откъснати.

мандарини
Снимка: Thinkstock

Koй сорт мандарини да купя? Ето и спецификите на най-популярните:

Сънбърст – това са средни на размер мандарини, които имат много малко семки. На вкус са много сладки и сочни. Лесни са за белене, а една мандарина се побира точно в човешката шепа. Обикновено се берат в късна есен и началото на зимата.

Сатсума – тези мандарини имат по-червеникава кора, която също се отделя много лесно от плода. По-дребни са от Сънбърст и лесно могат да бъдат наранени, ако ги натиснете. Имат доста сок, а брането им става между август и декември.

Муркот – този сорт вирее основно през зимата. Имат среден размер, като в повечето случаи имат и доста семки. Те се доближават най-много като вкус до портокала, затова са предпочитан сорт за правене на пресни сокове.

мандарини
Снимка: Thinkstock

Алжирска мандарина – това са най-дребните плодове, които може да срещнете. Буквално се ядат на една хапка, но кората им се бели по-трудно. Нямат семки.

Медена мандарина – това е най-сладкия сорт мандарини. Казват, че е хибрид с портокал, а сока им е силно лепкав.

Имайте предвид, че мандарините мгоат да бъдат съхранявани до 4 седмици при температура между 3 и 8 градуса по Целзий. Но, ако ги искате наистина свежи, най-добре да ги държите в хладилника.

Mандарината и нейните супер качества

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти