Нова балканска рецепта за...

Гръцка мусака

0 от общо 0 гласа
Необходими продукти
  • 400 г картофи
  • 400 мл олио
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 тиквичка
  • 1 домат
  • 1 патладжан
  • 1 скилидка чесън
  • 400 г кайма /50:50 свинско и телешко/
  • 2 яйца
  • 150 мл прясно мляко
  • 200 г кисело мляко
  • 1 г агар-агар
  • 1 с.л. нарязан магданоз
  • щипка сушен риган
  • 400 г картофи
  • 400 мл олио
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 тиквичка
  • 1 домат
  • 1 патладжан
  • 1 скилидка чесън
  • 400 г кайма /50:50 свинско и телешко/
  • 2 яйца
  • 150 мл прясно мляко
  • 200 г кисело мляко
  • 1 г агар-агар
  • 1 с.л. нарязан магданоз
  • щипка сушен риган
  • щипка джоджен
  • щипка смлян кимион
  • сол и бял пипер

Начин на приготвяне:

1.Започнете приготвянето на гръцка мусака като обелите и нарежете картофите на малки кубчета. В тенджера с огнеупорни дръжки сипете 400 мл олио. Поставете картофите вътре, те трябва да бъдат покрити с мазнина. Поставете в предварително загрята фурна на 100 градуса и конфитирайте картофите за 45-60 минути, докато омекнат.

За плънката за гръцка мусака с патладжани нарежете на ситно морковите, лука, морковите, тиквичката, патладжана и домата. Сипете 2-3 с.л. олио в тенджерка и сипете зеленчуците в нея заедно с една леко смачкана скилидка чесън. Гответе до омекване на зеленчуците, около 10 минути. Добавете каймата и гответе докато промени цвета си, като непрекъснато я разделяте с помощта на дървена лъжица. Добавете доматено пюре и разбъркайте. Овкусете със сол, бял пипер, сушен риган, джоджен и кимион.

За заливката за гръцка мусака сипете в тенджерка прясното мляко и добавете киселото мляко и поставете на котлона. Разбъркайте. Добавете жълтъците и бъркайте енергично. Овкусете със сол, бял пипер, червен пипер, джоджен и разбъркайте. Преди сместа да заври, добавете агар-агар. Разбъркайте и оставете сместа да поври 2-3 минути. Дръпнете от огъня, добавете нарязан на ситно магданоз и разбъркайте. Пресипете сместа в тавичка, постлана с прозрачно фолио. Поставете в хладилника докато сместа се стегне. След това изрежете кръгчета с помощта на ринг /10 см/.

Разбийте белтъците в купа с помощта на миксер. Добавете 0.5 ч.л. червен пипер, 0.5 ч.л. доматено пюре и продължете да разбивате. Добавете 1 с.л. нишесте и разбийте до хомогенност. Пресипете сместа в тавичка, постлана с хартия за печене и разстелете на тънък слой. Печете в предварително загрята фурна на 140 градуса 20 минути.

На дъното на чиния поставете кръг от сместа за заливка. Поставете ринга върху нея и напълнете до половината с плънка от зеленчуци и кайма. Върху нея подредете конфитирани картофи. Отстранете ринга и най-отгоре поставете парче запечени белтъци. Гарнирайте с листа магданоз.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти