Съвременната Пепеляшка: Как един член на кралското семейство се влюби в обикновено момиче

крал кралица норвегия
Снимка: Getty

Как и благодарение на кого старата приказка за Пепеляшка стана реалност в наши дни и защо само обикновените хора могат да помогнат на съвременните монарси да останат на повърхността. 

Един ден красив принц срещна обикновено момиче на градска улица. Преди няколко десетилетия най-вероятно нямаше да има продължение на тази история. Но времето минава, остарелите табута си остават в миналото - до такава степен, че дори европейските монархии вече не се противопоставят на тенденциите от новото време. 

Младо момиче от Осло на име Соня е само на шестнадесет години, когато на градско състезание по гребане привлича вниманието на млад мъж на име Харалд, който се влюбва в нея от пръв поглед. 

Точно така започва една от версиите на историята за срещата на краля и кралицата на Норвегия. Според друга Харалд се запознава със Соня на прием, когато и двамата са на 22 години.  

Мястото и времето варират в различните легенди, но едно нещо е ясно - това е любов от първата секунда. Романсът им започва и се развива наистина приказно - и би останал такъв, дори ако Харалд не беше красив принц, а Соня - норвежката Пепеляшка. 

И все пак нито една приказка не може без злодеи - жестока мащеха, например, или стара вещица. В любовната история на Харалд и Соня тази роля е поета от бащата на младия мъж, крал Олаф V, който дори и в най-лошия си кошмар не може да си представи, че синът му ще се ожени за обикновена жена.  

Негово Величество се надява, че наследникът ще последва стъпките му и ще се ожени за принцеса от съседно кралство - точно както той предлага на Марта от Швеция много години преди това. 

Всичко се развива като в класическа драма. Според закона престолонаследникът не може да се жени без одобрението на суверена и той не бърза да даде разрешение. Но всеотдайността и постоянството на нашите главни герои се оказват по-силни от непримиримостта на бащата.  

Девет години влюбените се борят за щастието си, уреждат си тайни срещи и се надяват, че един прекрасен ден любовта им ще победи. Така и става. Олаф се предава. През 1968 г. Хералд и Соня се женят, а през 1991 г. влюбените се възкачат на трона. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти