Странната съдба на кралицата на Англия, която бе омъжена на 6 години

кралица
Снимка: iStock

В Париж на 9 ноември 1389 г. е родена Изабел дьо Валоа - третото дете на френския крал Шарл VI и съпругата му Изабела Баварска. За съжаление двете по-големи деца на кралската двойка умират и така Изабел за известно време е единственият наследник на френския владетел.

По това време в разгара си е политическото напрежение между Англия и Франция, което е изострено и от психическата нестабилност на баща ѝ Шарл VI , за когото се смята, че е страдал от форма на шизофрения (по-късно наследена от неговия внук Хенри VI).

Преговорите за мир между воюващите държави са бавни и сложни, но двете страни в крайна сметка се споразумяват за 28-годишно примирие през март 1396 г. Един от залозите за мира е ръката на дъщерята на Шарл VI.

Преди това във френския двор пристигат английски посланици, които трябва да видят Изабела и да докладват за нейния външен вид и поведение на своя крал. Изабел казва на пратениците, които я описват като красива, че е щастлива да стане кралица на Англия и започва да се подготвя за важната си роля.

По-късно самият крал на Англия, Ричард II, пътува до Франция, за да се срещне с бъдещата си булка и нейния баща в северния град Кале. След вечерята Изабела е въведена в стаята, придружена от много придворни дами и бива церемониално предадена на новия си съпруг.

Така на 31 октомври 1396 г., само седмица преди да стане на 7 години, Изабел се омъжва за крал Ричард II, като новата кралица носи в Англия огромна зестра. Условието е обаче бракът да не бъде консумиран поне до 12-ия рожден ден на младоженката.

кралица
Снимка: iStock

След сватбата Изабел заминава за Англия с новия си съпруг, където е преместена в замъка Уиндзор в Бъркшир. Тя е коронясана за кралица на Англия в Уестминстърското абатство през 1397 г.

По това време Ричард, който е с 22 години по-възрастен от новата си жена, е вдовец. Твърди се, че той бил добър и нежен към младата си съпруга и редовно прекарвал време с нея.

Въпреки че съюзът им е уреден политически и въпреки разликата във възрастта, Изабел и Ричард развиват отношения на взаимно уважение. Поради възрастта на кралицата (според каноничния закон сексуална консумация на брака може да има на не по-рано от 12 години), между двамата не е имало интимни отношения.

Според съвременници кралят се отнасял с жена си като с дъщерята, която с покойната му съпруга така и не успели да имат.

Когато все пак въпросът доколко е разумно зрял мъж да се ожени за момиче, което дори не може да му роди наследник, Ричард II обяснил, че все пак Изабел ще пораства с всеки изминал ден.

Освен това той считал крехката ѝ възраст за предимство, защото щял да може да оформи характера ѝ в съответствие с идеала си. Не на последно място, Ричард смятал, че е достатъчно млад, за да чака съпругата му да порасне. Съдбата обаче имала други планове. 

Докато Ричард II провежда военна кампания в Ирландия, за да потуши бунта там, съпругата му е преместена в замъка Порчестър, Скоро след заминаването му обаче, Англия е нападната от братовчед му, Хенри от Болингбрук. Невръстната кралица е принудена да предаде замъка Уолингфорд. Тронът е узурпиран от Хенри, който е коронован като крал Хенри IV.

Когато Ричард II се връща от Ирландия, е заловен в Уелс на 20 август 1399 г. и е затворен, а по-късно убит в замъка Понтефракт.

кралица
Снимка: iStock

Младата кралица Изабел е потресена и потъва в скръб заради смъртта на съпруга си. Тя живее в няколко различни замъка по волята на новия крал. Когато нейният баща, кралят на Франция, узнава новината за смъртта на Ричард, той настоява Изабел да бъде върната в родината си. 

Хенри IV обаче има други планове. Той информира Изабел за плана си да я омъжи за своя син и наследник, Хенри, принц на Уелс, бъдещият Хенри V.

Предана на паметта на Ричард, 10-годишната Изабел категорично отказва новия брак и вместо това потъва в траур, пренебрегвайки исканията на краля.

Въпреки настояването на баща ѝ тя да бъде върната във Франция, френските посланици изпитват големи трудности да получат достъп до нея. В крайна сметка Хенри IV ѝ разрешава да се прибере у дома, за да избегне по-сериозен конфликт.

Хенри IV запазва богата ѝ зестра, която тя трябвало да получи обратно, ако бракът ѝ с Ричард II никога не бъде консумиран.

кралица
Снимка: iStock

На 29 юни 1406 г., на 16-годишна възраст, Изабела се омъжва за втори път за своя братовчед Шарл, херцог на Орлеан. За съжаление тя умира само 4 години по-късно, няколко часа след като ражда единственото си дете.

Най-малката сестра на Изабел, Катрин Валоа, по-късно става кралица на Англия и съпруга на Хенри V. След смъртта на краля тя се омъжва тайно за от Оуен Тюдор и нейният син от него става родоначалник на английската династия на Тюдорите.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти