Крехки, но силни лидери: Кои са принцесите на Уелс (Част II)

Можете ли да повярвате, че титлата принца на Уелс съществува от цели 700 години и за това време е имало само десет от тях? Е, историческите факти говорят точно за това.

Вече ви запознахме с първата част от тях тук: От деца булки до смели политици: Кои са принцесите на Уелс (Част I). Стана ясно, че някои са били обречени на съдбата си още като деца и много малко са се оженили по любов. 

Момичетата без знатно потекло, които станаха принцеси

Въпреки, че принцесите на Уелс открай време са изпълнявали ролята на "украшения" на монархията, те често са били достатъчно значими фигури сами по себе си. Особено в наши дни. 

Днес продължаваме с останалите пет дами, оставили името си в историята като принцеси на Уелс. Убедени сме, че за някои от тях сте чели доста и вече са ви добре познати.

Каролайн от Брунсуик – принцеса на Уелс 1795-1820 г.

Известно запомнена като жената, която разтърсва гневно вратите на Уестминстърското абатство, докато съпругът ѝ е коронясван вътре, Каролайн от Брунсуик е най-дълго служилата от всички принцеси на Уелс – въпреки че бракът ѝ приключва почти преди да започне.

►Приказката възможна: Обикновените момичета, които станаха принцеси

Принц Джордж – Прини – се съгласил на съюза, без изобщо да е срещал Каролайн, а когато го направил, я намразил от пръв поглед. Незаконно женен за Мария Фицхърбърт, от него се очаквало да подреди семейните си дела, преди да наследи трона като Джордж IV. Джордж поискал бракът му да бъде анулиран, но Каролайн била упорита до неговата коронация. Тя загива като де факто е кралица Каролайн от Великобритания само за 18 месеца.

Александра Данска – принцеса на Уелс 1863-1901 г.

Бъдещият ѝ съпруг, по-късно Едуард VII, е избран за нея, когато е на 16 години. „Тум-Тум“, както бил известен, винаги влизал в конфликти с момичета и майка му кралица Виктория искала той да се ожени бързо. Това не променило нищо – според една оценка броят на любовниците, на които Едуард се е радвал, е 70, докато Алекс не е имала нито един.

►И заживели в омраза: Скандалната история на най-кошмарния кралски брак

Привързана и весела, тя продължава живота си, наслаждавайки се на децата си и спортувайки на открито, включително пързаляне с кънки и лов. Едуард бил мил съпруг, но небрежен – той не направил много, за да я подкрепи, когато тя получила животозастрашаващ пристъп на ревматична треска.

Александра била изключително популярна сред обществеността, след като пробила нов път в подкрепата на благотворителните организации – нещо, което днес приемаме за даденост по отношение на кралските особи.

Мери от Тек („Мей“) – принцеса на Уелс 1901-1910 г.

Скучна и „не наистина кралска като останалите от нас“, както принцеса Маргарет веднъж казва, Мей била изтръгната от относителна неизвестност, за да бъде съпруга на принц Албърт Виктор - проблемният син и наследник на крал Едуард VII.

Правилата, които трябва да спазват малките принцове и принцеси

Когато Албърт Виктор загива само на 28 години, по-малкият брат на принца, Джордж, се намесва и предлага на Май да се ожени за него. Колкото и невероятна да изглежда тази двойка (той се интересувал само от събиране на марки и стрелба по фазани, а тя от пазаруване) те създали солидна база за съвременното кралско семейство.

Мей родила шест деца, въпреки че целият процес - от началото до края - бил отвратителен за нея. Тя била критикувана, че е студена майка.

Даяна - принцеса на Уелс от 1981-1996-7 г.

До последно време най-известната от всички принцеси на Уелс. Нейното пристигане в кралското семейство драматично променя начина, по който монархията и страната възприемат себе си.

Даяна започна да доминира в заглавията и първите страници, извеждайки нейната грижовност и финес на преден план и карайки другите членове на Уиндзор да разберат, че има нов начин да се достигне до хората, както у дома, така и в чужбина. Несъмнено Даяна подобри връзката на монархията с обществеността.

Емоционална, капризна, взискателна и отмъстителна, тя не беше само мила и нежна – но беше истинско чудо.

Катрин - принцеса на Уелс септември 2022 г.- до днес

Тя взе най-доброто от Даяна и остави останалото. Без травми, без драми и голяма доза от общото усещане, достигнало дълбоко до обществените симпатии.

Притежава безпроблемен усет за мода без някои от ранните експерименти на Даяна и баланс между работа и личен живот, което означава, че щастието на децата е по-важно от това как изглежда тя с тиара. Изцяло в подкрепа на съпруга си, докато той се бори да придаде ново значение на монархията в ерата на социалните медии.

Нейното възпитание в средната класа в сигурна семейна среда означава, че тя е здраво стъпила на земята, опора е за съпруга си и необходима успокояваща фигура на публичната сцена.

Кралското семейство се събра на балкона на Бъкингамския дворец

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти