От деца булки до смели политици: Кои са принцесите на Уелс (Част I)

Удивително е, че през почти 700-те години, откакто съществува титлата принца на Уелс, е имало само десет принцеси на Уелс.

Някои са били обречени на съдбата си още на двегодишна възраст и много малко са се оженили по любов.Някои са преживели кървави битки и убийствени политически машинации у дома - и за мнозина трагедията никога не е била далеч.

Въпреки, че те със сигурност са изпълнявали ролята на "украшения" на монархията, често са били достатъчно значими фигури сами по себе си.

Ето как кралският историк Кристофър Уилсън подрежда принцесите според приноса им към кралската история. Днес ще ви запознаем с историите на първите пет от тях.

Джоан – принцеса на Уелс от 1361 - 1385 г.

Невръстна булка, женена за двама едновременно и жертва на отвличане – никога не би могло да се каже, че животът е бил скучен за Джоан, внучката на крал Едуард I. 

Животът започва зле, когато главата на баща ѝ, графът на Кент, е отрязана и тя е затворена в замъка Арундел. Най-накрая освободена, на 13-годишна възраст тя се омъжва тайно за войника сър Томас Холанд, на 26. Той заминава на война и тя се омъжва повторно, но Холанд се завръща у дома след седем години и иска жена си обратно.

Ужасът на 10 катастрофални кралски сватби

Вторият съпруг на Джоан, Уилям Монтагю, я отвлича, но в крайна сметка трябва да се откаже от нея. Холанд умира на 34 години и Джоан наследява голямо богатство и титли и с шокираща скорост се омъжва за братовчед си Едуард, Черният принц. Техният син става крал Ричард II. Когато тя е на смъртното си ложе на 59 години, Джоан казва, че въпреки че е имала трима съпрузи, иска да бъде погребана до номер едно.

Присъда: Доста удивителни постижения толкова млада жена. Резултат 8/10

Ан Невил – принцеса на Уелс от 1470-72 г.

Това е най-кратко останалата с титлата си принцеса на Уелс. Ан притежава титлата само за кратко от деня, в който се омъжва на 14 години, за 17-годишния Едуард от Уестминстър, син и наследник на крал Хенри VI.

Едуард бил убит по-малко от шест месеца по-късно в битката при Тюксбъри, една от най-решителните битки от Войната на розите. Жените не се мотаели, ако останат вдовици в онези дни, така че на 16-годишна възраст Ан хвърлила око на бъдещия крал Ричард III и се подготвила за втори брак. Но както принцеса Джоан преди нея, Ан била отвлечена – този път от зет, който ревнувал от любовта ѝ и, което е по-важно, от огромното богатство, което била наследила.

Момичетата без знатно потекло, които станаха принцеси

Като се отказва от имотите си, тя успява да се омъжи за Ричард и е коронясана заедно с него през 1483 г. Уви, нейните дни на вино и рози не продължили дълго – тя загива по-малко от две години по-късно на 49 години.

Присъда: Спокойна, без да се оплаква, тя преживява храбро един брутален период от историята. Резултат 4/10

Катерина Арагонска – принцеса на Уелс 1501-1509 г.

Подобна на Ан съдба очаква и Катрин Арагонска, дъщеря на краля на Испания, която се „омъжва“ за Артур, син и наследник на крал Хенри VII, когато била само на 11 години.

Техният брак бил династичен съюз, в който децата нямали много думата, и бил предназначен да обедини Англия и Испания срещу Франция.Когато Катрин пристига в Англия, открива, че тя и бъдещият ѝ съпруг не могат да разберат нито една дума от другия. Въпреки това те се женят, на 15 години, десет дни по-късно.

Най-могъщите кралски метреси в историята

Артур обаче загива пет месеца по-късно и Катрин се омъжва за по-малкия му брат, крал Хенри VIII, като първата от многото му съпруги. Бракът ѝ с Хенри бил анулиран след 15 години и оттогава до смъртта си кралица Катрин възобновява предишната си титла като вдовстваща принцеса на Уелс. Тя може и да е загубила короната си, но поне не е загубила главата си.

Присъда: Проницателна, великолепна, смела. Резултат 7/10

Каролин от Абнах – принцеса на Уелс 1714-1727 г.

Родената в Германия Каролин, първата принцеса на Уелс от повече от 200 години, имала нов подход към брака. Направете любовниците на съпруга си свои придворни дами – така ще можете да ги държите под око!

Но принц Джордж Август, син и наследник на крал Джордж I, имал и други проблеми освен сексуалния си живот. Част от новата Хановерска династия, внедрена, за да запази британския трон протестантски, Джордж презирал баща си и неговата политически надарена съпруга помогнала да подкопае управлението на краля, който не можел да си направи труда да научи английски, въпреки че имал богатства, титли и корона.

Каролин била много обичана от хората и толкова много ѝ се доверявали, че била назначена за регент на мястото на съпруга си, когато той се възкачил на трона през 1727 г. и изчезнал обратно в Хановер. Тя загива на 54 години от разкъсване на червата – и нейният отдаден, макар и обграден от любовници съпруг ѝ обещал, че когато му дойде времето, ковчезите им ще бъдат съединени, за да лежат заедно в смъртта.

Присъда: Една от най-влиятелните съпруги в британската история. Резултат: 8/10

Августа от Саксон-Гота – принцеса на Уелс 1736-1772 г.

Още едно дете-булка – този път на 16 години – е привлечено от управляващата фамилия във Великобритания, за да се омъжи за неприятния 29-годишен принц Фредерик, син и наследник на крал Джордж II.

Бракът бил уреден, но на Фредерик не му пукало, докато парламентът му плаща издръжка. Августа била толкова малка, когато се омъжила, че често я забелязвали на прозореца на кралската резиденция да гушка куклата си. Междувременно неприятният принц се възползвал от нейната наивност, за да покани любовницата си лейди Арчибалд Хамилтън, още позната като Първа дама на спалнята, в двореца.

Принцът умира, когато Августа е на 32 години, оставяйки след себе си девет деца. Тя веднага изчезва от публичното пространство и по-късно умира от рак на гърлото на 52 години.

Присъда: Красива, елегантна, грациозна и нещастна. И скоро забравена. Резултат: 4/10

Правилата, които трябва да спазват малките принцове и принцеси

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти