Съзнанието ти срещу теб: какво са натрапчивите мисли и нормално ли е да ги имаш

Случвало ли ви се е в главата ви да изникне мисъл или образ, който да ви изненада или дори да ви разстрои? Ако е така, вие сте си имали работа с натрапчива мисъл. Тези неканени мисли са по-чести, отколкото предполагате. Представляват идеи и образи, които идват на ум непредизвикано и обикновено са нежелани.

„Те могат да варират от мисъл, която ви кара да се чувствате малко неспокойни, до напълно обезпокоителни“, казва психиатърът Лорън Едуардс, д-р. „И обикновено това е последното нещо, за което искате да мислите.“

Знаменитостите, които са преборили тежки психически разстройства

Натрапчивите мисли могат да бъдат с насилствен или сексуален характер, нещо плашещо, свързано с фобия или дълбоко вкоренен страх, нещо отвратително, неудобно, срамно, аморално или богохулно.

►7 притеснителни знака, че си на ръба на психическото и емоционално изтощение

Нормални ли са натрапчивите мисли?

Добрата новина е, че много натрапчиви мисли могат да се считат за нормални и преминават през съзнанието на човек, без да оставят отпечатък. Д-р Едуардс обаче казва, че някои натрапчиви мисли може да започнат да се задържат в съзнанието на хората и да ги притесняват.

Ако имате такава обезпокоителна мисъл, вместо веднага да се опитвате да я прогоните, д-р Едуардс предлага да отделите малко време, за да я идентифицирате като такава. „Можете просто да си кажете: „О, пак тази мисъл“, казва тя. „Признайте го и след това съзнателно пренасочете ума си към настоящия момент, без да размишлявате.“

►10 признака, че не тялото, а душата ти е много изтощена

С течение на времето тази техника може да помогне за премахване на силата на натрапчивата мисъл. С практиката може да откриете, че вашите натрапчиви мисли се отдалечават по-бързо.

d
Снимка: iStock

Свързани ли са натрапчивите мисли с психични заболявания?

Когато натрапчивите мисли започнат да изместват други мисли и затрудняват мисленето за нещо друго, те може да са симптом на психично здравословно състояние, като например: обсесивно-компулсивно разстройство, посттравматично стресово разстройство, хранителни разстройства, следродилна депресия или тревожност. Добрата новина е, че ако натрапчивите мисли са част от състояние на психичното здраве, те са симптом, който може да реагира на лечение, казва д-р Едуардс.

Какво причинява натрапчиви мисли?

Най-честият отключващ фактор за натрапчиви мисли е стресът. Стресът, който може да доведе до натрапчиви мисли, може да се влоши от: нарушаване на нормалните рутинни дейности, липса на достатъчно сън и хормонални промени.

„Много хора изпитват натрапчиви мисли, когато се случат неща, които ги карат да се чувстват уязвими, като голяма промяна в живота, поява на бебе или преместване“, казва д-р Едуардс.

d
Снимка: iStock

Опасни ли са натрапчивите мисли?

С една дума - не. Д-р Едуардс казва, че има изследвания върху хора с обсесивно-компулсивно разстройство и насилствени, натрапчиви мисли и не е открит повишен риск от опасни действия. Да имате обезпокоителна мисъл не означава, че искате да направите това, което е изникнало в главата ви.

„Натрапчивите мисли са склонни да отразяват най-големите ни страхове или най-нежеланите сценарии, така че можете да ги приемете като сигнал за нещо важно за вас“, казва д-р Едуардс.

d
Снимка: iStock

Според д-р Едуардс проучване от 2017 г. показва, че почти половината от всички нови родители изпитват насилствени, натрапчиви мисли, свързани с техните бебета. Това обаче не означава, че искате да сторите нещо лошо на бебето. Колкото и да е странно, това е проява на вашата връзка с това малко уязвимо създание, което е толкова крехко и зависи от вас за безопасност.

Трябва ли ви помощ за вашите натрапчиви мисли?

Д-р Едуардс предлага да потърсите професионална помощ за натрапчиви мисли, когато се случват ежедневно и оказват влияние върху живота ви.

„Ако ви карат да се чувствате така, сякаш не можете да отидете на определени места или да правите определени неща, или наистина се забиват в главата ви, потърсете помощ по-рано, отколкото по-късно“, казва тя. „Те могат да бъдат лекувани много ефективно и понякога много бързо.“

10 признака, че сте подложени на емоционален стрес

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти