Любовните писма на велики хора, покорили света (Част III)

Забележителните любовни писма на великите личности проникват в сърцата и мислите ни, разкривайки невъобразимата сила на човешката привързаност. В този свят на фалш и слава, писмата, които тези известни личности са изпратили до своите любими, изобразяват вълнуващо съчетание от страст, романтика и вечност.  

В първата част ви разказахме за Наполеон Бонапарт и Жозефин, а във втора ви показахме любовните писма на Оноре дьо Балзак към Юълина Ханска. Сега е ред на Лудвиг ван Бетовен и писанията му до аристократката Джулиета Гуичарди. 

„Тъкмо се събудих и вече мислите ми летят към теб, моя безсмъртна любов! Изпълвам се или с радост, или с тъга при мисълта какво е подготвила съдбата за нас. Мога да живея само с теб, не иначе. Реших да се отдалеча от теб, докато успея да долетя, за да се хвърля в ръцете ти, да те почувствам напълно моя и да се насладя на това блаженство. Твоята любов ме прави едновременно най-щастливия и най-нещастния човек.” 

,,На моята възраст вече се изисква някаква монотонност и стабилност в живота, но дали са възможни в нашата връзка? Да бъде спокоен? Само със спокойно отношение към живота си можем да постигнем целта си – да живеем заедно. Душа моя, сбогом. О, обичай ме както преди ─ никога не се съмнявай в лоялността на твоя любим Л. Завинаги твой, завинаги моя, завинаги ние ─ наши" 

Един от най-великите композитори в историята на музиката, Лудвиг ван Бетовен, въпреки факта, че е бил изключително влюбчив, никога не е бил женен. Може би причината за това е лошият му характер - мрачен, раздразнителен, човеконенавистник, чиято глухота се развива с годините.  

След смъртта на Бетовен през 1827 г. в личните му вещи са открити страстни послания, написани с молив. Точният адресат, т.е. името на тази „Безсмъртна любима“ не може да бъде установено, но миниатюрен портрет на Джули Гуичарди е намерен в нещата му, което подсказва, че тази италианската аристократка може да е една от най-сериозните тръпки на Бетовен.  

Бракът между 30-годишния Лудвиг и Жулиет, която не е била дори на 17, когато се срещат във Виена през 1800 г., едва ли би могъл да се състои. Момичето е от стар аристократичен род, а музикантът е неизвестен и беден.  

Роднините ѝ, забелязали странното им сближаване, бързат да омъжат младата красавица и да я изпратят в родината й в Италия, а Бетовен събира останалите си сили и продължава живота си в почти пълна глухота създава най-големите си шедьоври. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти