Любовните писма на велики хора, покорили света (Част II)

балзак
Снимка: Wikipedia.org

Помните ли сцената в „Сексът и градът“, където Кари Брадшоу чете любовни писма от велики мъже? Между другото след тази сцена търсенето на книгата, която никога не е съществувала, е било толкова голямо, че е трябвало спешно да бъде публикувана. За вас сме избрали най-невероятните любовни истории и най-елегантните писма, които ги изразяват. 

В първата част ви разказахме за Наполеон Бонапарт и Жозефин, а сега ще ви потопим в любовните писма на Оноре дьо Балзак към Юълина Ханска. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mektup.gen.tr (@mektupgentr)

„Душата ми лети към теб заедно с тези листове хартия, аз, като луд, говоря с тях за всичко на света. Мисля, че когато стигнат до теб ще повторят думите ми. Тези листове хартия, пълни с мен, ще се озоват в ръцете ти след единадесет дни, докато аз оставам тук. О, да, скъпа моя звезда, не се отделяй от мен. Нито аз, нито любовта ми ще отслабнем” 

,,На човек на моята възраст може да се вярва, когато говори за живота, така че повярвай: за мен няма друг живот освен твоя. Ако те сполети нещастие, ще се заровя в тъмен ъгъл, ще остана, забравен от всички, не виждайки никого на този свят. Това не са празни приказки” 

,,Ако щастието на жената е да знае, че тя царува в сърцето на мъжа, че само тя го изпълва, да вярва, че тя озарява ума му с духовна светлина, че тя е кръвта му, карайки сърцето му да тупти, че живее в мислите му и знае, че винаги ще бъде така. Скъпа господарко на моята душа, можеш да се наречеш щастлива, защото ще бъда твой до смъртта си. Човек може да се насити на всичко земно, но аз не говоря за земното, а за божественото. И тази една дума обяснява какво означаваш за мен." 

Писмата винаги са играли важна роля в живота на Оноре дьо Балзак. Откакто литературната общност го признава, французинът с много посредствена външност всеки ден получава торби с писма от фенове с молби за среща.  

Една от тях, подписана мистериозно и просто - „Чужденка”, го заинтригува. Под псевдонима се крие очарователна 32-годишна французойка. Юълина Ханска е омъжена и в началото изобщо не е съблазнена от Балзак (той е затлъстял и болнав - твърде различен от това, което си представя, когато чете описите му във вестници и списания).  

Оноре не е спрян нито от този факт, нито от разликата във възрастта - те започват да си кореспондират. Минават дни, месеци и години, в които си разменят писма.  

Общата продължителност на кореспонденцията между Балзак и Ханска е 17 години. След като съпругът на Евелина почива, те най-накрая успяват да се оженят. Уви, щастието е краткотрайно - Балзак почива 5 месеца по-късно. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти