Днес почитаме паметта на една светица и просветителка: ето кой има имен ден...

На 14 януари християнската църква почита паметта на Св. равноапостолна Нина, просветителка на Грузия, и на преподобните отци, избити в Синай и Райто.

Света Нина е родена през III век в Източна Мала Азия, където живеели и много грузинци. Родителите ѝ били християни и я възпитали в християнската вяра. На 12 години тя заминала с тях за Йерусалим, където получила добро християнско образование и изучавала и Свещеното Писание.

По-късно по Божие откровение заминала за Иверия (или Иберия, днешна Грузия), за да разпространява вярата в Иисус Христос. Проповедта ѝ имала голям успех и много от жителите на онази страна станали християни, като били покръствани от свещениците, които придружавали проповедничката на новата вяра Нина.

Постепенно тя стигнала до град Мцхета (на 20 километра северно от днешната столица Тбилиси). Със силна вяра, настойчивост и смирение света Нина успяла да спечели за вярата хиляди грузинци, дори и владетеля цар Мириан.

Така на границата на III и IV век била създадена Грузинската църква, а света Нина се почита като просветителка на Грузия. Тя починала в мир, в 335 г.

На 14 януари имен ден празнуват хората с имената Нина, Нино, Калчо, Адам.

13 имена, които носят божествена сила

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти