Основни кризи в семейството и как да ги преодолеем

След като си кажем „Да!“ един на друг като партньори, оставаме искрено с очакването, че приказката, която сме чели като деца „И заживели щастливо“, започва и за нас. „Да!“ ама „Не!“. Семейната терапия ни разказва друга приказка и тя е написана изцяло на опита на хиляди семейства, за които редица световни имена в терапията споделят.
Какво ни казват те? В семейния ни живот се сблъскваме с няколко така наречени „задължителни кризи“, които са почти неизбежни. Как се адаптираме в тях, определя силата на нашата връзка и партньорски отношения. 

Точно поради тази причина ние от „Ох, на мама!“ поканихме за лектори на нашето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители две разкошни дами - консултантите по семейни отношения Биляна Котева и Ивета Рангелова.

Събитието на „Ох, на мама!“ за бременни и родители ще се проведе на 19.05.2024 г. в Event Space 2020. 

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев - какво разказаха за родителството и събитието, вижте във видеото горе

Лекцията, свързана със семейните отношения се казва:

Семейството и как да оцелеем в него?

Час: 16:10ч. - 16:40ч. 
Лектори: Ивета Рангелова и Биляна Котева, консултанти по семейни отношения 

=> ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА ЛЕКЦИЯТА ТУК <=

Биляна Котева и Ивета Рангелова са специалисти по междуличностни отношения, консултанти по семейна терапия и личностно развитие. Със своята експертиза те ще ни дадат ценни уроци по съхраняване на семейството първо като двойка, за да може да бъде здраво и стабилно след появата на детето. 

Биляна Котева и Ивета Рангелова
Снимка:

Открехваме и малко за основните кризи в семейния живот в следващите редове:

Кои са основните кризи в семейния живот? 

Появата на детето
Eто я и първата неизбежна катастрофа на семейната идилия. За това не се говори много, описват ни периода като най-хубавия в живота ни, но ни спестяват тежестта и трудността му. В тази нова реалност е необходимо да не забравяме за себе си. Най –важното е да търсим подкрепа и разбиране от партньора си. Също така е нужно да помним, че освен родители, сме и партньори и имаме да си даваме време и за тази роля, включително да адаптираме и сексуалната част в партньорството към големите промени настъпили в живота ни.

Особено опасно в този труден период е да позволим прекалена намеса на рождените семейства в живота на младото ни семейство, както и да се опитваме да разрешаваме съпружеските си проблеми чрез детето и ежедневни ситуации с него! Нека помним, че добрият родител е щастливият партньор и ако имаме проблем в родителската роля, често това се дължи на липси в отношенията с партньора ни.

Тръгването на училище!
Точно сме си поели въздух от първата криза и идва втората! Отново е нужна адаптация – този път към отделянето на детето и допускането на все по-голямата му свобода и самостоятелност, наред с отговорностите, които идват и към него.

Tинейджър вкъщи
Този особено тежък период често съвпада и с криза на средата възраст при родителите. Осезаемото отделяне на децата дава пространство на двойката да види още по-ясно своите трудности и липси във взаимоотношенията си. Това може да е повод както за раздяла, така и за едно ново начало, в което да си дадат времето и преживяванията, които не са имали в натоварения предходен период.

„Празното гнездо“
Децата напускат дома и родителите имат да се предоговарят и разбират как ще продължат връзката си, ежедневието си, кой какво време иска и има нужда да инвестира в партньорството. Едно от най-самотните преживявания за двойката е това време, но и възможност за преоткриване на повече удоволствени преживявания.

Истината е, че в цикъла на развитие на двойката постоянно имаме редуване на сближаване и раздалечаване на партньорите. В началото на влюбването сме буквално слети един с друг, постепенно всеки се връща към себе си, открива разочароващи неща в другия и се отдалечава още от него.

Това са стандарти етапи в процеса. Когато сме осъзнати за тях и поемем отговорност да сме искрени пред себе си и партньора за нуждите си, става много по-възможно постигането на една удовлетворяваща връзка. С която не само ние ще изпитваме повече удовлетвореност, но и ще даваме примера на своите деца, че щастието е наша отговорност.

Повече по темата ще научите по време на лекцията „Семейството и как да оцелеем в него?“ на 19 май от 16:10 в Event Space 2020.

Запишете се ТУК, местата са ограничени! 

събитие
Снимка:

Събитието на „Ох, на мама!“ за бременни и родители се осъществява с подкрепата и доверието на нашите генерални спонсори УСБАЛАГ "Селена" , ТБ "Селена целс" и верига хипермаркети Kaufland , както и нашите спонсори от Дентална клиника Петър Дучев Kids, компанията за дермокозметика Laboratorios BABÉ, групата от фармацевтични компании Valentis, управляващото фондове дружество ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, марката производител на бебешки колички и продукти Mutsy“.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти