Днес е международният ден на пицата: Тайните на вкусното италианско изкушение

Едва ли има човек, който да не обича пица, нали? Това е едно от най-разпространените ястия в света, като можем да открием негови варианти както на улицата, така и в изисканите ресторанти. А най-прекрасното е, че имаме всичко необходимо, за да я приготвим и у дома.

Въпреки че има много здравословни начини за приготвяне на пица, тя си остава преди всичко в графата на ястията, които трябва да избягваме, особено ако сме на диета.

Вижте идеи за бърза пица у дома тук >>> 7 апетитни и бързи рецепти за домашна пица

пица
Снимка: iStock

Днес обаче е международният ден на пицата, затова ви съветваме да ѝ се насладите с чиста съвест.

Пицата е гордостта на италианците, но може би ще се изненадате, че идеята за нейния празник е пряко свързана с друга държава, на която дължим световната й популярност.

Плоските хлебчета с различни продукти върху тях са били консумирани от древните египтяни, римляни и гърци. Гръцката версия например се правела с билки и масло, подобно на днешната фокача. Родното място на съвременната пица обаче е региона Кампания в югозападна Италия, където се намира град Неапол.

Най-ранните неополитански пици били покрити предимно със сирене, а през 16-и век доматите навлизат в Европа и стават неразделна част от рецептата.

пица
Снимка: iStock

През 18-и и 19-и век Неапол е процъфтяващ крайбрежен град. Основното му население били бедни работещи хора. Затова неаполитанците се нуждаели от евтина храна, която да консумират набързо. Така пицата, която съществува там още от 10-и век, става най-разпространеното ястие сред тях.

Тези ранни пици, консумирани от бедните в Неапол, включват любимите днес вкусни гарнитури като домати, сирене, олио, аншоа и чесън.

Италия се обединява през 1861 г., а крал Умберто I и кралица Маргарита посещават Неапол през 1889 г.

пица
Снимка: iStock

Легендата разказва, че кралската двойка била отегчена от френската висша кухня и поискала асортимент от пици от градска пицария. Видът, който станал любим на кралицата, се наричал пица моцарела, покрита с меко бяло сирене, червени домати и зелен босилек. Затова и до днес тази конкретна комбинация познаваме като пица Маргарита.

Въпреки благословията на кралица Маргарита, пицата остава малко известна в Италия отвъд границите на Неапол до 40-те години на миналия век.

На един океан разстояние имигрантите в Съединените щати от Неапол започват да правят пици в Ню Йорк и други американски градове. Така непретенциозното тогава ястие става любимо на милионите европейци, които се заселват в Америка и започват работа във фабриките.

След Втората световна война популярността на пицата в САЩ нараства значително. Появяват се различни вариации, покрити с всичко - от пиле, сготвено на барбекю, до пушена сьомга.

В крайна сметка пицата става обичана в цял свят храна и се завръща обратно в Италия благодарение на популярността си сред американците.

Най-важната тайна на перфектната пица е това, че трябва да я изпечете в предварително загрята фурна. Добре е също тестото ви да е охладено още от предишния ден, но преди да го разтегнете, то трябва да достигне до стайна температура.

Изкусните пицари съветват още да не прекалявате с месенето на тестото и да избягвате точилката. Разтягането с ръце ви дава повече контрол. И не на последно място, най-важното, за да зарадвате близките си с прекрасна пица, е да вложите много любов в нея.

За да ви окуражим с идеите за вечеря, разкриваме тайните на перфектната неаполитанска пица, която можете да направите у дома, в галерията:

3 метода за приготвяне на неаполитанска пица + 3 вкусни и бързи рецепти

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти