Най-популярните италиански пици

Най-популярните италиански пици
Снимка: Thinkstock

Пицата е може би най-популярното италианско ястие, което жъне успех по цял свят. Един от основните фактори, допринесли пицата да се превърне в най-обичаното хапване за малки и големи е, способността ѝ да се приготвя лесно и да е винаги различна.

Друго нейно предимство, заради което я обичаме толкова много, е това, че е достъпна и не е нужно да разполагате с цяло състояние, за да се поглезите с италианския специалитет.

Въпреки че в днешно време съществуват хиляди разновидности на пицата, най-вкусната ще си остане в Италия, където е създадена още преди векове от древните римляни.

Интересен факт е, че голяма част от италианските майстори не одобряват в пицата да се слагат десетки различни съставки, защото така се разваля магията на тестеното изделие. Например, никъде в Италия няма да срещнете пица с ананас, тъй като това е изцяло американска разновидност.

Освен това, на италиански “peperoni” означава чушки. Ето защо, ако сте в Италия и си поръчате такава пица, сервитьорът би чул “чушки” и в никакъв случай не биха ви донесли пица с шпеков салам пеперони, защото такъв не съществува.

Ето кои са най-популярните пици в Италия, които определено си струва да се опитат:

Пица Маргарита

"Маргарита" е класическа разновидност на пицата, която се приготвя със сравнително малко съставки – пресни резени домати, пармезан, моцарела, чесън. Италианците я предпочитат заради по-ниската ѝ калоричност в сравнение с останалите разновидности. Традиционно се пече на фурна с дърва.

Пица Неаполитана

Тя е най-автентичната и е създадена в родината на пицата - Неапол. Съдържа домати, чесън, босилек, риган, моцарела и аншоа - типични за региона продукти.

Пица Куатро формаджи

В превод името ѝ означава "четири сирена" и съдържа, освен доматен сос, моцарела, пармезан, горгонзола и проволоне. Накрая, за завършек, се посипва тънка струйка зехтин.

Пица с прошуто

Както става ясно и от самото ѝ име, тази пица съдържа освен домати и зехтин, и популярната в Италия шунка "Прошуто". Добавя се и италианско сирене, като за препоръчване е то да бъде Рикота. Често обаче то се замества с моцарела, като по-популярна и достъпна. 

В някои райони на Италия допълват плътния вкус на съставките с пресни листенца рукола.

Днес тези пици са навлезли в кулинарната култура и на българите като често пъти на наша територия оригиналната рецепта се видоизменя и в резултат на това понякога се получават доста по-успешни "шедьоври", вдъхновени от италианските традиции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти