Традиционната китайска медицина: Очарователният начин, по който акупунктурата ни подмладява

Изборът от начини за смекчаване на физическите признаци на стареене е разнообразен. За тези, които търсят холистичен подход за справяне с бръчките, акупунктурата в рамките на системата на традиционната китайска медицина може да бъде подходящ избор, особено ако сте отворени за изследване на взаимовръзката между цялостното здраве, начина на живот и естетиката. Акупунктурата е лечение, известно с това, че увеличава циркулацията на потока от енергия, който тече през тялото по пътища, наречени меридиани.  

Въпреки че се използва на изток от векове, западната медицина отхвърляше акупунктурата като алтернативна практика с години. Днес обаче тя се разглежда като интегративен подход към здравето и благосъстоянието от хора от всички култури. 

акупунктура
Снимка: iStock

Френският специалист по грижа за кожата Валери Грандюри, казва, че постоянното напрежение, стресът и кривогледството карат кожните клетки да бъдат притиснати и поради това се образуват бръчки. Тя се обръща към традиционната китайска медицина за борба с признаците на ускорено стареене.  

"Прекъснатият поток на енергия в меридианите може да причини нарушена функция на определени органи, включително кожата. Като стимулирате потока от енергия в лицето, можете да направите бръчките по-малко видими”, допълва експертът.  

Според нея, ако не можете да посетите акупунктурист, можете сами да приложите акупресура за подобни резултати. По-специално, тя посочва две точки на веждата, за да се отвори зоната на очите и да се отпуснат напрегнатите мускули. Едното място се намира във вътрешния ъгъл, а другото в средата до по-високата точка на веждата. 

акупунктура
Снимка: iStock

Как работи 

,,Акупунктурата на лицето работи чрез вътрешно стимулиране на производството на колаген и еластин“, казва Мона Дан, лицензиран акупунктурист, практикуващ в Лос Анджелис. "Както колагенът, така и еластинът, помагат за стягане и изглаждане на кожата." 

С напредването на възрастта клетките, отговорни за производството на колаген и еластин, престават да функционират толкова активно, колкото преди. Това води до появата на признаци на стареене, като бръчки и намалена еластичност.  

Сара Норвилас, лицензиран акупунктурист в Бевърли Хилс, казва, че акупунктурата може да манипулира съединителната тъкан на лицето. Тя добавя, че когато остаряваме, съединителната тъкан започва да засяда на различни места. За да компенсира тази загуба на подвижност, акупунктурата, в съчетание с масажа, връща съединителната тъкан в движение. В резултат на това лицето може да възвърне предишната си форма. 

Когато се поставят тънките като косъм игли, се причинява микро травма на кожата. Норвилас подчертава, че подкожното нараняване от иглите подтиква естествения имунен отговор на тялото да поправи микротравмата, подобно на това, което се случва при порязване. 

акупунктура
Снимка: iStock

Ползи 

С подмладяването на лицето вие засилвате кръвообращението. В резултат на това лицевите мускули имат потенциала да се преструктурират. 

И тъй като лекувате потока на енергия в тялото, не само фините линии и бръчки се лекуват, а също така регулирате и засилвате притока на кръв и енергия в тялото.  

Лицето е микросистема на тялото и всяка част от него отговаря на различен орган. Челото е свързано със стомаха. Брадичката се свързва с хормоните, зоната под очите съответства на бъбреците, а пространството между веждите е свързано с черния дроб. Специалистите използват “картата на лицето”, за да видят коя част на тялото е склонна към проблеми.  

Действителното едночасово лечение започва с нанасяне на естествен продукт за грижа за кожата, последвано от  масаж на лицето. След това следват убожданията с игли върху лицето и тялото, които продължават от 20 до 30 минути. През това време пациентите се отпускат и понякога могат да се унесат в сън.  

акупунктура
Снимка: iStock

Странични ефекти 

Възможно е да има леко кървене от прилагането на иглите, което не е причина за безпокойство, защото лицето се възстановява в рамките на няколко дни. 

За да видите забележими резултати, специалистите препоръчват около 10 сесии, в зависимост от упоритостта на бръчките. Най-добрият вариант е серия от срещи два пъти седмично в продължение на няколко седмици. 

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти