Дерматолозите говорят: кога е твърде рано за „бебешки ботокс“ и филъри

Какво мислят дерматолозите за процедурите, на които дамите се подлагат на все по-млада възраст? Много хора, израснали през 90-те и 2000-те години, все още помнят, че пластичната хирургия от всякакъв вид дълго време беше до голяма степен табу.

Но нещата са различни през 2020-те години, ерата на Instagram и TikTok.

С възхода на социалните медии и различните филтри, които карат любимите ни инфлуенсъри да изглеждат безупречно 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, както и с увеличеното време, което прекарваме, взирайки се в лицата си по време на видео разговори, нашите стандарти за красота сякаш се изкривиха.

Днес знаменитостите и инфлуенсърите са по-отворени по отношение на своите методи и процедури против стареене. Всъщност тези неща отдавна не са достъпни единствено за богатите и известните. Съвременната жена има много възможности за поддържане на по-младежки и красив външен вид.

Това, че в социалните мрежи много популярни личности говорят за ботокс и други терапии срещу стареенето, обяснява защо толкова много известни хора изглежда остаряват по различен начин от нас. А по-голямата осведоменост относно тези процедури ги нормализира, карайки много дами да се чудят: „Дали и аз нямам нужда от тази процедура?“

В това няма нищо лошо, стига да не се залита в крайности. Смущаващото обаче е, че все повече млади хора се вълнуват от темата.

Чували ли сте някога за „бебешки ботокс“?

ботокс
Снимка: iStock

И така, за всеки ли са подходящи тези лечения и процедури? Много последователи на профили, фокусирани върху красотата, в социалните медии са под 25-годишна възраст. Може ли тези млади потребители да бъдат повлияни да се подложат на лечения против стареене, които да са пагубни в дългосрочен план?

От сайта huffpost.com питат четирима дерматолози дали смятат, че по-младите им пациенти трябва да обмислят „бебешки ботокс“ и други модерни процедури против стареене.

Е, има една процедура, която дерматолозите казват, че може би е подходяща за дамите в 20-те си години.

„„Бебешкият ботокс“ се отнася до използването на целеви невромодулатори (като ботокс), но в по-ниски дози от традиционното дозиране“, каза д-р Ахува Сисес, козметичен дерматолог и асистент по дерматология в Медицинското училище към болница Маунт Синай в Ню Йорк. „Това води до по-фини, по-меки резултати.“

ботокс
Снимка: iStock

По същество това по-малко количество невротоксин създава по-малко от „замръзналия“ вид, който е резултат от парализиращия мускулите ефект на ботокса.

„Когато пациентите за първи път получат ботокс, е много обичайно да намекват: „Не ми слагайте твърде много. Все пак искам да мога да показвам мимики, да се усмихвам и да демонстрирам емоции“, разкрива дерматологът д-р Тео Солеймани, работещ в Калифорния.

С по-ниските дози „бебешки ботокс“ пациентите могат да се насладят на най-доброто от процедурата, без да прекаляват.

„Вместо 30 до 40 единици за мускулни групи, се използват 10 до 20 единици“, обяснява д-р дерматологът Илейн Кунг. „Бебешкият ботокс предотвратява задълбочаването на бръчките, като същевременно запазва изражението на лицето при по-младите хора.“

Все пак тези по-ниски дози ботокс може да не са подходящи за всички пациенти.

„Открихме, че [ботоксът] не работи много за [дълбоките] бръчки, които вече са се образували“, казва д-р Солеймани. „Това, което открихме, е, че е много по-добър при парализиране на мускулите, които образуват динамични линии или линии, които се появяват по време на движение.“

ботокс
Снимка: iStock

Ето защо много дерматолози препоръчват на пациентите, които се интересуват от ботокс, да започнат лечение още в 20-те или 30-те си години – когато за първи път забележат бръчки и линии, които започват да се виждат, когато лицето им е в покой.

„Най-добрият начин за лечение на бръчки е да се справите с тях рано, преди да са се появили завинаги, или изобщо да предотвратите появата им“, предупреждава д-р Джошуа Зийхнер.

Но ако все още не виждате първите признаци на бръчки, дерматолозите препоръчват да пропуснете „бебешкия ботокс“.

„Ако пациентът няма никакви бръчки, тогава не препоръчвам да си поставяте ботокс“, допълва Зийхнер.

За медицинските специалисти е трудно да определят кои мускули трябва да получат ботокс, ако няма линии, показващи къде могат да се развият дългосрочни бръчки. Също така е важно да запомните, че структурата на лицето, която имате в тийнейджърските и в началото на 20-те си години, може да не е същата като тази, която ще имате по-късно в живота.

„Ако вашата лицева мускулатура и анатомия все още се развиват, както е във вашите тийнейджърски години, тогава мисля, че ботоксът е преждевременен“, казва Солеймани.

ботокс
Снимка: iStock

„Съществува тенденция сред по-младите пациенти, които следват различни профили за естетика и красота в TikTok и Instagram, изискващи по-инвазивни и усъвършенствани лечения“, разкрива Сисес.

Но всички дерматолози предупреждават младите жени да не се подлагат на следните процедури в ранна възраст:

Филъри

Фактът, че за много хиалуронови филъри се предполага, че се разтварят естествено или могат да бъдат разтворени с инжекции с хиалуронидаза, даде спокойствие на много хора, че филърите са „обратима“ процедура. Д-р Солеймани обаче посочва, че докато тези филъри могат да се реабсорбират и разтворят до известна степен, остатъци от тях могат да останат на местата на инжектиране.

Той също така отбеляза, че поставянето на филъри твърде рано и твърде често може потенциално да промени структурата на чертите на лицето ви, тъй като инжектирате все повече и повече с течение на времето, както се вижда при прословутите „патешки устни“.

„С течение на времето теглото на този филър остава в устната и след това получавате удължаване и това патешко усещане, което се случва“, обяснява Солеймани. „Да се коригират тези неща е много по-трудно, отколкото просто да не го направите твърде рано.“

ботокс
Снимка: iStock

Хирургични намеси като премахване на букална мазнина, мини лифтинг на лице и повдигане на вежди

Много хора се подлагат на процедури като операции за котешки очи, лифтинг на вежди или лице и премахване на букална мазнина, за да постигнат модерната драматична естетика.

Въпреки това, по-младите пациенти трябва да бъдат внимателни с тези операции – особено с букалното отстраняване на мазнини – тъй като лицата им все още не са се развили напълно.

„Юношеството е свързано с хормонални и физически промени, което често води до колебания в теглото. Тези колебания могат драстично да повлияят на размера и позицията на букалните мастни подложки, правейки всякакви хирургични интервенции преждевременни и непредсказуеми,” обяснява д-р Кунг.

Така че, ако сте млад човек и има конкретна процедура, за която не сте сигурни, или нещо, което бихте искали да промените, понякога най-доброто нещо, което можете да направите за себе си, е да изчакате. Също така се консултирайте с доказани специалисти в областта, за които сте сигурни, че ще вземат предвид рисковете и възрастта ви, дори това да значи да ви откажат дадена процедура.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти