Създадено за Belotero

Говори експертът: Какво трябва да знаем за филърите

а
Снимка: Belotero

Д-р Ася Данчева е специалист по кожни и венерически заболявания с повече от 15 години опит в областта на естетичната дерматология и член на управителния съвет на Българска асоциацията на естетичните дерматолози BAAD.

Срещаме се с нея, за да ни разкаже повече за филърите, за кого са подходящи и какви са най-новите тенденции при тях.

Хиалуроновите филъри са все по-популярни както сред жените, така и сред мъжете като съвременен метод за борба с видимите признаци на стареене и за подобряване на контура и формата на лицето. Д-р Данчева, разкажете ни повече за начина им на действие.

Филърите или т.нар. “пълнители” са инжектируеми материали, които се използват за различни естетични корекции, като попълване на бръчки, възстановяване на обеми и лифтинг на кожата, моделиране на лицевите контури, уголемяване на устни, заличаване на белези, подмладяване на ръцете и др.  Най-важното, което трябва да знаем е, че те са два основни вида. Едните са постоянни - инжектират се еднократно, съдържат неразградими от инертни (не влизащи във взаимодействие с тъканите) вещества, които остават постоянно в мястото на инжектиране. Те обаче крият голям риск от странични реакции на отхвърляне, защото това са чужди за организма субстанции.

Другият и по-разпространен днес тип филъри, са временните филъри. След тяхното инжектиране, те се разграждат постепенно и елиминират от организма за период от 3 до 12 месеца в зависимост от плътността на продукта. Временните филъри могат да бъдат на основата на хиалуронова киселина или колагенстимулиращи филъри.

а
Снимка: Belotero

В кои зони най-често клиентите Ви желаят поставянето на хиалуронови филъри? 

Както навсякъде по света, и у нас най-желаните процедури са ботокс и филъри, като филърите са оръжие в ръцете на опитния дерматолог за запълване на бръчки, за възстановяване на загубени обеми, корекции на асиметрии, запълване на белези.

Най-важното е да бъде направен точния избор на правилния продукт за конкретната зона, индивидуалните особености на лицето, техниката на поставяне, но и разбира се, квалификацията и умението на инжектора да познава анатомията на лицето, за да може да прецени правилно.

Кога бихте препоръчали да се подложим на такава процедура? Има ли възрастови или други ограничения за използването им?

На такъв тип процедура се подлагат както по-млади пациенти, така и жени или мъже в зряла възраст. Разбира се, целите на всяка от групите са различни.  По-младите пациенти на 20-30 години търсят корекции за по-атрактивен външен вид. В тези случаи препоръчваме определен тип процедури, които да направят лицето по-привлекателно, като създадат обем на правилните места – скули, устни, брадичка.

След 40-50 години, целите са да се възвърне младежкия вид на лицето, да се възстановят загубените обеми, лифтинг на лицето, оформяне контура и подобряване текстурата на кожата.

С филъри също могат да се правят леки безоперативни корекции на различни зони като носа, челото или да се коригират вродени асиметрии.

Има ли риск за здравето при поставянето на хиалуронови филъри?

Риск за здравето няма. Хиалуронова киселина е част от организма ни и се съдържа както в кожата, така и във всички тъкани на тялото. Разбира се, както е с всяка процедура, има изключения и противопоказания.

Процедурите с филъри не се препоръчват на бременни и кърмещи жени, при инфекции и възпаления на кожата в зоната, която ще бъде третирана. Не се препоръчва процедурата и за хора с някои автоимунни заболявания.

Във връзка с COVID-19 препоръчваме на пациентите да не си поставят филъри поне до месец преди и след поставяне на ваксина или бустерна доза.

Каква е разликата между серията Belotero и останалите хиалуронови филъри?

Уникалната технология на Belotero се основава на иновативен патентован производствен процес, представен от така наречената СРМ (Cohesive Polydensified Matrix) технология. Тя се базира на динамичен процес на двойно кръстосано свързване на хиалуроновата киселина. Изключителните резултати, постигнати благодарение на тази уникална технология, водят до създаването на частично кохезивен монофазен гел с изключително добра еластичност и пластичност, което придава по-естествен вид на лицето. При инжектиране на Belotero за възстановяване на обеми и попълване на бръчки, се постигат по-добри резултати с по-малко количество продукт. Друг плюс на Belotero е, че при поставяне на филъра в по-повърхностния слой на кожата той не прозира (няма т.н. тиндал ефект), което го прави идеален за коригиране на много финни бръчки. Серията Belotero съдържа хиалуронова киселина, получена по биотехнологичен метод. Тя има естествен произход, което е предпоставка за безопасност, цялостна биосъвместимост и биоразградимост.

С кои видове филъри на Belotero работите най-често?

Филърите на Belotero са седем различни вида. Използваме ги в зависимост от това какви са нуждите на пациента и какво искаме да постигнем.

а
Снимка: Belotero

Belotero Revive е предназначен за мезотерапия и съдържа хиалуронова киселина и глицерол. Той се прилага в повърхностния слой на кожата. Възстановява тонуса и еластичността ѝ, стяга и хидратира кожата.

Belotero Soft е идеално средство за оформяне на детайлите! Предназначен е за повърхностно инжектиране и попълване на фини бръчки в зоната на околоочния контур, около устата, челото, шията.

Belotero Balance е перфектен продукт при процедури за заличаване на средно дълбоки бръчки. Той гарантира забавен процес на биоразграждане, като показва значително по-добри резултати в началните месеци при увеличаване на обема и при попълване на бръчки.

Belotero Intense притежава перфектна еластичност, което позволява приложението му както за изглаждане на дълбоки бръчки и неравности, така и за моделиране на лицевия контур. Тази разновидност на Belotero може да се прилага за третиране на дълбоки бръчки и лицеви неравности, изграждане на лицевите контури, лифтинг, увеличаване обема на устните или за скулптуриране на лицето.

Belotero Volume, както говори и самото име е предназначен за моделиране и възстановяване на обем. Интелигентният и добре балансиран дизайн предлага няколко предимства, които осигуряват естествени резултати. Отличната пластичност дава възможност за моделиране, оформяне и поддържане на естествения вид на лицето. Продуктът е със силен попълващ ефект, а високата пластичност дава възможност за лесно поставяне на гела и свобода на действие при инжектирането.

Belotero Lips Shape и Belotero Lips Conture са два нови продукта в портфолиото на Belotero. и двата са 0.6 мл. Те са създадени за корекция на устни – Belotero Lips Conture подчертава контура на устните и повдига увисналите ъгълчета, а с Belotero Lips Shape се постига естествен обем и пухкавост. 

Процедурата болезнена ли е и кога ефектът от поставянето им става видим?

Всеки пациент има различна търпимост към болка, но се стараем максимално да създадем комфорт при извършване на процедурата. Преди процедурата  обезболяваме зоната, която ще бъде третирана с локален анестетичен крем или проводна анестезия при по-чувствителните пациенти. Можем допълнително да обезболим с лед при нужда. Предимството при Belotero, е че самият продукт е с интегриран лидокаин, което създава допълнителен комфорт на поставяне.

Как да удължим трайността на филърите и през какъв интервал от време е необходима поддръжка?

Продължителността на ефекта на филърите зависи от плътността на използвания продукт, индивидуалните особености и моментното здравословно състояние на организма.

а
Снимка: iStock/Getty Images

Те могат да издържат от три, до над дванадесет месеца за различните типове филъри. Значение има разбира се и подбора на точния продукт за съответната зона и правилната техника на инжектиране. Например, ако продукт като Belotero Soft , който е фин и мек продукт, се инжектира в дълбоките слоеве на кожата, той няма да има никакъв ефект или обратно, ако по-плътния Belotero Intense се инжектира в повърхностните слоеве на кожата, той ще предизвика нежелан оток и неравности по кожата.

Затова е много важно избора на правилния продукт и уменията на инжектора.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти