И децата страдат от гъбички! Ето какви мерки да вземем

дете крака басейн
Снимка: iStock

Старо медицинско правило: където има влага и топлина, лесно се развива гъбична инфекция. Лятото предлага такива условия, а гъбичките застрашават всички, дори децата. Опасността дебне най-вече около басейните и другите места с вода и влага.

Кожата притежава естествена защитна бариера, която ни пази от инфекции, включително гъбични. Когато обаче тази бариера е нарушена от съпътстващи заболявания, третиране с химикали, прекаляване с антибиотични сапуни, продължително време стоене във вода, гъбичките се размножават лесно и бързо. Затова не пускайте децата боси около басейна, не ги вкарвайте в джакузита и басейни с много хора, които разпространяват инфекции. Водата в морето е по-безопасна постоянно се сменя, а е и солена.

дете крака басейн
Снимка: iStock

Гъбичната инфекция се нарича кандидоза и е често срещан проблем в детска възраст, като могат да бъдат засегнати както лигавици и кожа, така и редица жизнено важни органи и системи. Има много видове гъбички, най-често се среща Candida albicans.

При кърмачетата чест проблем е памперс дерматита (интертриго). Почти денонощно нежната бебешка кожа е поставена в неблагоприятни условия – липса на въздух, постоянна влага, топлина, бактерии от изпражненията. Идеални условия за развитието на гъбички с неприятно възпаление, зачервяване, болка. За да не страда бебето, ползвайте памперсите разумно – често сменяне, проветряване на седалището по няколко минути при всеки тоалет, кремове против подсичане, идеална хигиена.

Засягането на устната кухина от гъбички (соор) също често се среща при децата. Освен при лоша хигиена, състоянието се среща при продължителен прием на антибиотици, прием на инхалаторни кортикостероиди, намален имунитет, диабет и др. Профилактиката е разумно използване на лекарствата, промивка на устата след всяка инхалация. Лечението при малките деца е дълго и упорито с нистатин (при възрастните има и други лекарства), за да не се разпространи инфекцията към гърлото и хранопровода.

дете крака трева
Снимка: iStock

Засягането на ноктите обичайно се дължи на един вид Candida. Състоянието е изключително упорито и трудно за лечение. Ноктите пожълтяват, стават трошливи, деформират се, инфекцията се настанява под тях и е трудно достъпна за противогъбичните препарати. Това обикновено се случва при възрастни, но и по-малките не са пощадени, макар по-рядко да боледуват от гъбички по ноктите.

През лятото децата трябва да ходят с открити обувки (сандали), за да не се запарват краката. Модата маратонки и през лятото работи в полза на дерматолозите и фармацията – гъбичната инфекция е гарантирана, сега или по-късно.

Смята се, че гениталните гъбични инфекции са типични за жените в зряла възраст, но все по-често се срещат и при момичета. Профилактиката е добра хигиена, предпазни средства при полов акт, да не се прекалява с лекарства.

Най-тежкото усложнение на гъбичната инфекция е системната кандидоза. При здравите хора разпространението на гъбичките се ограничава до кожата, лигавиците, ноктите. При имунокомпрометирани хора и новородени с много ниско тегло кандидата може да причини тежки системни инфекции (засягане на няколко органа и системи).

гъбички
Снимка: iStock

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти