Топло време, игра навън и... опасност от кучешка тения

дете игра куче
Снимка: iStock

Със затопляне на времето децата са постоянно навън, играят по пясъчници и градинки, замърсени с кучешки изпражнения. В България болните деца от кучешка тения са 10 пъти повече, отколкото в Европа. Основна причина са бездомните кучета, които разнасят яйцата на паразита, които чрез детските ръчички попадат в организма на детето.

Как става заразяването

Кучето се заразява като консумира вътрешностите на селскостопански животни. Бездомните и домашните кучета по селата често се хранят с такива заразени продукти. Кучешките тении (ехинококи) живеят в червата на кучето и достигат хиляди, всяка от които съдържа стотици яйца. След заразяването си кучето може да бъде източник на зараза в продължение на 2-3 години. Заразеното животно няма болестни прояви, но разнася хиляди яйца от паразита по детски площадки, улици, градини. За разпространението им спомагат и мухите.

Заразяването на детето става при поглъщането на ехинококови яйца чрез замърсени ръце и при консумация на неизмити нискорастящи плодове и зеленчуци (ягоди, лук, марули, репички). От устата яйцата попадат в червата на детето, пробиват чревната лигавица и по кръвен път се разнасят по целия организъм. При възрастните най-често се засяга черния дроб (85 %), а при децата белия дроб. В останалите случаи ехинококови кисти се образуват в далака, бъбреците, панкреаса, сърцето, мозъка. Те са с големина от няколко сантиметра до големината на бебешка глава.

дете игра куче
Снимка: iStock

Лошото на болестта е, че се развива месеци и години без оплаквания или те са толкова нехарактерни, че не им се обръща внимание. Протичането на заболяването зависи от това, в кой орган се развива кистата, броя на кистите и тяхната големина и от реактивността на детския организъм. Ехинококовата киста нараства бавно - с около 2 см на година и затова дълго време заболяването протича безсимптонно. При късно поставяне на диагнозата могат да настъпят усложнения. При перфорация на кистата се наблюдава алергична реакция до анафилактичен шок, често с фатален изход. При инфектиране на кистата се развива клиничната картина на абсцес - висока температура, втрисане, тежко общо състояние.

Диагнозата се поставя с различни клинични изследвания - кръвна картина ( еозинофилия), рентген на бял дроб, специфични антитела в серума, откриване на кисти чрез ехография, скенер, магнитно - резонансна томография. Данните за контакт с кучета улесняват лекаря в поставянето на диагнозата.

Лечението е оперативно. Консервативно лечение се прилага само при сериозни противопоказания за операция.

дете игра куче
Снимка: iStock

Как да предпазим децата от кучешка тения:

- Избягвайте местата за игра, където се разхождат кучета, особено бездомни. Вероятността хиляди яйца от ехинококи да кръжат наоколо е огромна.

- Спазвайте строга лична хигиена. Ръцете на детето трябва винаги да са чисти, особено при ядене. Ако наблизо няма вода, използвайте влажни кърпички.

- Измивайте грижливо плодовете и зеленчуците

- Домашните кучета задължително да се обезпаразитяват по схема, препоръчана от ветеринарния лекар. При закупуване на домашен любимец изисквайте документ с подпис и печат от ветеринар, че кучето няма паразити. Ако това не е направено, то трябва да се изследва за ехинококоза и при необходимост лекувано.

- Особено важен е санитарният контрол при клането на животни. Заразените органи се унищожават задължително, а не се дават за храна на кучетата.

- Ако детето ви има здравословни проблеми и е в контакт с кучета, потърсете помощта на личния си лекар.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти