Тъмната страна на слънцето

жена деца слънце слънцезащита
Снимка: iStock

Отношението към слънцето е коренно различно през годините - от „печенето“ с часове на плажа за модерен тен и здраве, до „тапицирането“ със слънцезащитни продукти целогодишно. Науката е доказала ползите от слънцето при разумното му ползване - от образуването на витамин Д и укрепване на имунитета до повишеното настроение и предпазване от депресия. Вредата също е доказана - изгаряния, рак на кожата и потискане на имунната система при прекаляване със слънцето. Явно, както при всяко нещо, дозата е от значение.

Ето кои са най-честите твърдения за слънцето, а някои тях са напълно погрешни!

Тенът е здравословен

Но само ако не се прекалява. Иначе приятният загар е защитна реакция на кожата, за да се предпази от вредните лъчи на слънцето. Кожата потъмнява и задебелява, образувайки по-плътен слой и така пази от проникването на ултравиолетовите лъчи в по-дълбоките слоеве на организма. Преди тена се минава през фаза на зачервяване, което е изключително вредно, особено за нежната детска кожа. Затова децата до една годишна възраст не трябва да се излагат на слънце. Категорично е доказано, че изгарянето в детска възраст може да доведе до рак на кожата в зряла възраст. Най-добре е да се седи на сянка под чадър на плажа, отразените слънчеви лъчи се поглъщат от кожата без да я изгарят. Убийствено за здравето е стоенето на плажа с часове, особено по обяд между 11 и 15 часа.

жена деца слънце слънцезащита
Снимка: iStock

Не е вярно, че слънцето е еднакво навсякъде

На плажа UV лъчите повишават активността си с 25% поради отразяването от пясъка, а във водата с 50%! Най - опасно е слънцето през зимата в планината със снежна покривка, там неговата активност се увеличава с 80% и изгарянията са най-тежки.

Слънцето помага при кожни заболявания

Не при всички. Голяма заблуда е, че акнето се повлиява добре от слънцето. Първоначално кожата изглежда добре, тенът скрива дребните дефекти от заболяването. Но след време положението се влошава. От задебеляването на кожата от слънцето се запушват мастните жлези и акнето още повече се влошава. На слънце се чувстват добре единствено хората с псориазис. Причината е, че силните слънчеви лъчи потискат имунната система, а псориазисът е автоимунно заболяване.

жена деца слънце слънцезащита
Снимка: iStock

Слънцето е полезно за децата

Само когато се използва разумно. В противен случай вредите са повече. От претопляне детето лесно се обезводнява, може да получи топлинен удар с повръщане, изгарянето е фатално за здравето и много болезнено. Иначе UV лъчите помагат за образуване на витамин Д в кожата и пазят от рахит, закаляването на слънце и море усилва имунитета.

жена деца слънце слънцезащита
Снимка: iStock

Без слънцезащитни кремове не може! 

Така е, но без да се прекалява. От една страна нека не забравяме, че имаме нужда от защита, за да сме здрави. Особено застрашени от силните слънчеви лъчи са децата поради различната структура на кожата. Малките деца трябва да се мажат при излизане на слънце с фактор 50, а по-големите в зависимост от кожата. Но средствата с UV защита пречат на ултравиолетовите лъчи да стигнат до кожата и да образуват витамин Д. Разумното решение е децата да са без защита, когато са на сянка и с такава, когато са изложени на слънце.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол