Храните, които се превръщат в отрова през лятото

Храните, които се превръщат в отрова през лятото
Снимка: Thinkstock

Ако не внимаваме с храната през лятото, отпуската ни може да стане незабравима, прекарвайки я в тоалетната или в болницата... От високата температура, повторното претопляне и неправилното съхранение извън хладилника, бактериите и вирусите в храната бързо се размножават и стават причина за стомашно-чревни заболявания.

Най-застрашени са децата, колкото са по-малки, толкова по-тежко боледуват и бързо се обезводняват. Салмонела, дизентерия, хепатит А, вируси, стафилококови и коли инфекции се предават основно чрез храната. Кои храни са най-опасни през лятото?

Морски дарове

Това е най-бързо развалящата се храна. На всичко отгоре е и алергизираща и може да ви развали отпуската с повръщане, разстройство, обриви. Затова избягвайте морските деликатеси, особено ако детето е малко.

Ако то има и други признаци на алергия като сенна хрема, астма, атопичен дерматит, хранителна алергия, по-добре не рискувайте дори да опитва.

Другият проблем е, че не се знае как са съхранявани тези храни по заведенията. Вероятността да са пресни е малка, те са скъпи, не се консумират редовно и залежават.

Особено опасни са мидите, скаридите, суровата риба също не е безобидна. Внимавайте със сушито през лятото, вие може и да рискувате, но по-добре не го давайте на малките деца.

Снимка: Thinkstock

Яйцата

През лятото те могат да се превърнат в истинска бактериална бомба. Те са най-честия източник на салмонелоза. Избягвайте бърканите яйца,термичната обработка е недостатъчна за унищожаване на бактериите. Също и застройки, крем-карамел, кремове с яйца, палачинки, майонеза.

И докато вкъщи горе-долу контролираме качеството, в заведенията и особено на открито да давате храна с яйца на децата си е руска рулетка. Безвредни са единствено варените яйца, но твърдо сварени, не рохки. 

Снимка: Thinkstock

Плодовете и зеленчуците

Те са най-добрата храна през лятото, но и те може да са източник на зараза. По тях може да са полепнали яйцата на кучешката тения (особено нискорастящите и зелените подправки) както и други бактерии при неправилно отглеждане и съхранение. Затова мийте обилно плодовете и зеленчуците!

Това важи особено за село, когато децата по цял ден са на двора и си късат плодове направо от градината и то с мръсни ръце. 

Снимка: Thinkstock

Месо

И месото лесно се разваля в жегите. Избягвайте малотрайни колбаси и кренвирши. Ако може да се мине без колбаси, още по-добре. Съмнителен състав и много сол. Каймата също е нетрайна, приготвена на барбекю и „принцеси” в средата винаги остава недопечено месо, което означава зараза. Най-сигурно е варенето и продължителното печене във фурна. Не рискувайте с дивечово месо, то често е носител на трихинелоза.   

Снимка: Thinkstock

Бързи храни

Храна на улицата е нещото, което трябва да забравите през лятото. Бъдете сигурни, че хот-дог, дюнери, кебапчета, сандвичи, сладкиши, палачинки, наливни сокове, сосове и закуски са с променен състав само минути след излагане на жегата. Мухите, които кацат по тях, също разнасят болестите. Иначе прекрасният сладолед също може да крие опасности. Особено ако е размразяван няколко пъти или се пипа с мръсни ръце или прибори. 

Признаци на инфекции от храната са повръщане, разстройство, диария с кръв и слуз, температура, силна отпадналост. Най-опасни са стафилококите в развалената храна. Стафилококовото натравяне протича много по-тежко от вирусните и другите бактериални инфекции. Колкото по-малко е детето, толкова по-бързо търсете лекарска помощ.

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти