Жегите идват, а най-потърпевши са децата: как да ги предпазим

бебе дете лято
Снимка: Istock

С нетърпение очакваме лятото, но иначе приятните, лежерни и топли дни, крият опасности за най-малките. Представете си какво им е на малките душички в количките в горещите дни - с постоянно топъл памперс, слънцето е напекло гюрука, а някоя престараваща се майка е метнала и пелена върху количката, та съвсем да се задуши бебето.

На бебетата им е много по-топло, отколкото на възрастните. Причината е, че те имат повишена обмяна на веществата, а в първите месеци потните жлези на бебето са недоразвити и те не могат да се потят и да регулират температурата си както ние, възрастните. Така лесно се претоплят, получават обриви, обезводняване, в тежките случаи на прегряване се повишава телесната температура и има повръщане.

Горещите дни са опасни не само заради претоплянето. Високите температура натоварват организма, имунната система страда и вирусите лесно атакуват. Как да помогнем на малкото дете?

бебе дете лято
Снимка: Istock

Не водете малките деца в минерални басейни

В лятната жега нямат нужда от допълнителна топлина. Между другото - през зимата също. Където има влага и топлина, има бактерии и гъбички. Странно е решението на родителите да потапят бебета в бульон от мръсотии.

Внимавайте с обличането - през лятото няма как детето да настине

Но може да се разболее от претопляне. Обличайте малките деца с тънки, светли, памучни дрешки. Шапка в закрита количка не пази от слънце, а само затопля допълнително главичката. В големите жеги оставете детето само по памперс и боди без ръкав. Когато спи, завийте с тънка пелена. Сменяйте памперса по-често, за да не му е топло от урината. При всеки тоалет оставяйте бебето за няколко минути без памперс, за да се проветрява седалището. Нежната бебешка кожа е сериозно застрашена от постоянната влага и топлина.

бебе дете лято
Снимка: Istock

През лятото пиенето на вода е задължително

Препоръката да не се дава вода първите 6 месеца може да се прилага само през хладните сезони. Вместо преварена вода /не е вкусна/ дайте бутилирана вода за бебета /розов етикет/. Най-добре съхранявайте водата в жегите в стъклена бутилка. Пластмасовите бутилки отделят токсични вещества при температура над 25 градуса. В паркирана на слънце кола, температурата става над 60 градуса, явно какво се случва в бутилката.

Излизайте на разходка само сутрин и вечер, избягвайте горещите часове

Избирайте прохладни места в парка, на „дебела“ сянка. Избягвайте моловете, там е прохладно, но има много хора и вероятността детето да се зарази с някой вирус е голяма.

бебе дете лято
Снимка: Istock

Страхът от климатиците е неоснователен, когато се използват разумно те са незаменими

Филтрите трябва да се почистват на две седмици. Не трябва да духа директно в детето, това лесно се регулира. Разликата с външната температура не трябва да е повече от 8-10 градуса, тоест ако навън е 35 градуса, настройте климатика на около 26 градуса. Вентилаторът е алтернатива, но само ако не е много горещо. Защото ако в стаята е над 34 градуса, това означава, че духа горещ вятър, нещо като печене на пиле във фурна с вентилатор. Не това искаме, нали?

Прочетете още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти