Тихата вода е най-дълбока. Аз си имам път, а ти продължавай да крещиш от брега

жена вода дневен
Снимка: Pexels

Чудила съм се едно време, когато умът ми беше къс, а животът ми се виждаше предълъг, как така тихата вода е най-дълбока. Морето е бурно и много по-далеч му е дъното от това на кладенчето до къщата на дядо ми, което неуловимо подбликваше, ако се вгледаш. После акълът ми взе да попораства и започнах да разбирам от подтекст. И от народна мъдрост.

Няма да правя анализи, просто отнякъде трябва да се започне, защото всяко нещо си има начало и край.

Аз съм от тихите води. Не крещя, не парадирам, не подскачам, не окряквам пространството с вижте ме коя съм, не хлопам срамежливо с мигли така, че да ме чуят на другия край на фейсбук колко съм 'нам какво си, не тропам капризно с краче, че светът ми е длъжен, защото не е смятам такова поведение за неприлично. Даже не плача горко на чужди рамене как съм онеправдана, неразбрана и недооценена. Просто не се чувствам такава.

Имам си вътрешен център, забила съм си здраво гротмачтата на житейския си кораб в мен самата и – сияйни брегове или бесни урагани пред мен, каквото дойде. Приемаш и преодоляваш. И продължаваш.

'Щото колко ти е дълъг пътят, никой не знае. Не казват. Ама е твой и няма кой друг да го измине вместо теб.

жена вода дневен
Снимка: Pexels

Не можеш да се сърдиш на живота и обстоятелствата, в които те поставя (или сам се поставяш, нека не прехвърляме проблемите от болната глава на здравата), още повече, че обикновено сами си създаваме и пречките, и късметите.

Не нижа елейни слова, от опит го казвам, а той, този опит, е и доста горчивичък. И слава богу, че иначе как ще усещам капчиците мед, които се отронват в сърцето ми.

Това си е метафора, ама без метафори не може, въпреки че аз съм по конкретиката.

Конкретно – тиха вода съм. Мнооого търпя, ама свърши ли ми търпилото… Неее, не крещя, не вдигам скандали, не се жалвам наляво и дясно как така на мен точно ми се е случило нещото си, някой да ме е карал насила да джапкам в кална локвичка, около която са нацъфтели глухарчета?

Глухарчетата са много красиви, като малки слънчица са, но след две седмици се превръщат в също така красиви пухкави бели сфери и от най-нежния полъх на вятъра – отлитат накъдето ги отвее. Остава да стърчи стъбълцето и даже листенцата вече не стават за салата, остарели са.

жена вода дневен
Снимка: Pexels

А ти си джапкай в локвата, ако щеш, ама локвата не е с целебна кал, нали… Та гледай да прекрачиш и прашен, не прашен, стръмен, не стръмен, хващай си пътя.

И не, не хвърляй ядно камък в локвата, тя не ти е виновна, просто си е такава, само дето ще те опръска още повече със смрад и нечистотия, та трябва да я носиш със себе си, докато стигнеш до някоя чиста река, която не клокочи и не се плиска игриво, но в нея можеш да нагазиш и да се пречистиш. Нищо, което не сте виждали и нищо, което не сте преживявали, нали?

И не става дума за природни явления, а за човешки отношения.

Само че ако не сте газили в заблатени локви и не сте плували в прегръдките на галещи езера, как ще различавате едното от другото? Единият от другият? Човек от човека?

Опитът, опитът. Горчивият, за да стигнеш до сладкия.

жена вода дневен
Снимка: Pexels

Един индивид (добре, де, изобщо не е само един) тъй се плацикаше в приятелството ни (подчертавам – приятелство, не отношения, съдържащи междуполово привличане), че изгуби почва под краката си. Тоест удари дъното. Собственото си дъно, моето няма как. И потъвайки, взе да крещи. Не за помощ, да крещи срещу мен, щото аз съм му се видяла виновна – тихичка съм, но не се гърча удобничко според собствените му илюзии, не подлагам плитчинки да си се настанява там за почивчици, и най-важното – не тека натам, накъдето му се ще.

Ами – плувай, човече, и излизай по-бързо, аз си имам път, а ти продължавай да крещиш от брега колко съм всякаква.

Да, всякаква съм, водата е менлива според времето и ландшафта, но си тече, защото знае, че има път и океанът я чака. Природни закони, не съм ги измислила аз, овации за майката натура.

„Шшшшт, тихо, тихо, тихичко, скъпа, че потъвам много надълбоко“, шепне Скъпият.

„След малко можеш можеш да крещиш в ушите ми…“

Екстремист, бе!

Още от Маргарита Петкова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти