Ти решаваш дали да си с мене, всичко друго решавам аз!

Маргарита Петкова
Снимка: iStock

Това съм го написала преди… леле, няма да казвам колко, ама са десетилетия, когато съм била скандално млада и скандално глупава. Вярвала съм си до буква. Аз, тъй като нямам въображение и съответно – въжделения, винаги съм залагала на конкретиката.

Каквото ми е на душата, това ми е и на устата. Не го препоръчвам, защото не винаги е правилно, понякога просто трябва да си премълчиш, ама това се учи по трудния начин, с всички житейски ситуации, през които преминаваш. Не става въпрос за притворство, а за елементарен разум. Не става въпрос за пресметливост, а за елементарно пресмятане на ситуацията. Нещо, което всеки от нас трябва да знае, защото нито сме единствени на този свят, нито сме центъра му, нито можем да налагаме каквото и да било на когото и да било.

Маргарита Петкова
Снимка: iStock

Абе, как си представяте, че тропайки с крачета и юмручета, ще принудите някого да стане щастливата проекция на вашите желания? И най-важното – сигурни ли сте, че ако го постигнете, няма горчиво да се каете и да си биете главата за какво ви е било?

Разбира се, когато става въпрос за чувства (ах, чувства, чувства…), ние малко не се замисляме, първосигналното влечение избутва в килерите на разума всичко, което не ни изнася. Нормално е, хора сме, подвластни сме на емоциите, не сме компютри, по-скоро в главите ни се джуркат едни компоти, в които сме консервирали надлежно плодовете на желанията си. Те обаче нямат нищо общо с реалността. Поне в по-голямата си част. Защото сме си ги набрали по собствен вкус, пък той не винаги, далеч невинаги, е реален. После що компотът бомбирал!

То компютър ще гръмне, ако го наблъскаш с неправилна информация, с данни, отричащи се една друга и с фантасмагории, вие за елементарна ферментация се ядосвате и пустосвате цяла вселена. Само не и себе си. За себе си го казвам.

Маргарита Петкова
Снимка: iStock

И обяснявам. Значи – влюбила съм се. Безсмъртно. И умирам от любов, ама вдигам рамо, не се давам, един вид и от висотата на мижавите си 22-3 години, се изрепчвам на един много Голям и много Мъж (главните букви са нарочни!) с малчуганското си великолепно нахалство:

„Никой мъж няма право над мене, та дори да се казва Иван!“.

Предупредих, дето съм конкретна, та и името му споменавам абсолютно точно, щото Иван си се казва човекът. Ма няма да си играем на шикалки, да сме наясно. Че дори продължавам с „Всеки мъж само мъж е пред мене, та дори да се мисли за бог!“, тъй, де, не че той се е мислел, ама аз да предупредя. Смешно е, нали?

Боя се, че усмивката му, докато го четеше и блясъка в очите, не са били само израз на гордост, породена от възпяването му в римите ми, а по-скоро са криели тихичкия му смях, който ми е спестил. Лудо-младо сън засънило, че нещо зависи от него. След достатъчно години аз сама се смеех на себе си и на всички онези, които издигнаха това ми стихотворения като знаме на еманципацията.

Ама каква еманципация, бе братя и сестри? Подсъзнанието ми си го е казало в прав текст – „Ти решаваш дали да си с мене“. Ами ако не реши? Какво, по дяволите, ще решавам аз? Кое всичко друго? То нищо няма да има за решаване. Ни-щич-ко!

Освен може би как да си превържа охлузените юмручета и разранените крачета. И да внимавам. Поне в изказа. „Скъпи, правя се на три и половина, захапала химикалката, виж сега, тука пише пиеса от еди кого си с еди колко си букви…“ Скъпият се обляга назад и промърморва: „А-а-а, скъпа, аз само играя в нея, всичко друго решаваш ти!“ Мъж. Голям. Главните букви са задължително нарочни!

Маргарита Петкова
Снимка: iStock

 

Прочетете още от Маргарита Петкова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти