Нещо забравено, нещо намерено, нещо червено и нещо за после

жена червено коктейл
Снимка: iStock

Уж винаги съм се хвалила със слонската си памет, уж нищо не забравям, даже на злопаметност понякога го докарвам, а внезапно се оказва, че нещичко се е затулило из гънките на времето. Обикновено считано за неважно, все пак няма как да помним минута по минута живота си. Пък и не е необходимо.

Настрана оставям ония неща, които много ни се иска да изчезнат в небитието, сякаш не са били, ама то е друга тема, пък и те чоплят я съвестта ни, я самочувствието, я угризенията. Нормално и човешко. Абе как не помниш, че ти казах още първия път, дето оттук нататък каквото било, било, аз ти го казах категорично! Не, не помня. Думите не помня. Но помня, че изтрих всичко преди оттам нататък.

Наречете го скок във времето – допреди миг животът е един и изведнъж става абсолютно друг. Този миг няма как да го помниш, щрак завинаги. Понякога даже не помниш кой си. При цялата си слонска памет. Завеяно звучи и както и да го обсняваш, не е за вярване, ама то не се вярва, а се живее. От тази точка на безпаметност помня всичко, даже безпаметните работи, ако по-често ми се припомнят забравените думи, ще ги запомня. Въпреки че ги живея непрекъснато. И не губя нито секунда време.

пушек часовник
Снимка: iStock

Виж, други неща губя. Чадъри, тефтери, пръстени, какво ли не. Загубих си портмонето на един панаир на книгата. Разбрах, когато трябваше да платя таксито. Ами – няма го, да се убия ли сега, да, имаше много прилична сума в него, но пари се печелят, повече ми беше жал за самото портмоне, скъп подарък със сантиментална стойност, прежалих го.

Вчера се вадят някакви одеяла, от гардероба в раклата и обратно и хоп – портмоненцето изпада. С всичко вътре. Докато съм работила, Скъпия прибирал за зимата, как се е навряло между прането един господ знае, иначе тогава преровихме къщата, явно е трябвало да се скрие. За да ми напомни за кой ли път, че много по-страшно е да загубиш не пари, а отношения.

Тогава, когато то изчезна, загубих приятел. Не бе, жив и здрав си е, просто се оказа, че съм приемала за близък човек, който не ми е бил такъв. Не съжалявам, добре е да живееш с отворени очи, а не с приспивни илюзийки. Изгубеното ми помогна да си намеря отношенията. По-точно – липсата им. И нещата да си дойдат на мястото.

„Тази червена свещ почти свърши, купих нова, знам, че са ти любимите“. Да, много обичам точно тези – с аромат на череши и шоколад. Трета година си ги палим всеки ден на закуска или на вечеря, когато сме си двамата. Има ли значение, ще кажете, не бе, няма, ама пламъчето трепка като пулса на сърцето. А сърцето, дори анатомически погледнато, е червено. Символиката оставям на вас. Аз символиката я обичам, затова все търся в нещата от живота скрит смисъл. Обикновено го намирам.

жена светлини мистериозно
Снимка: iStock

„Скъпа“, вика Скъпия, „ти ги подреди нещата почти като в американските филми – нещо ново, нещо старо, нещо синьо…“ Да бе, просто докато вечеряме и си разказваме деня, изскочиха тия неща със забравянето и намирането, ежедневни и дребни наглед, стопяващи се като восъка на свещта. Всеки си има такива неща.

Всеки нещо е забравил, за да го живее, нещо е загубил, за да се намери, има си любим цвят, любим аромат, любим… човек. А с любимия човек няма значение нищо друго.

Ей, а послето, не забравяте, нали? Послето… Няма да ви го обяснявам. То е най-хубавото.

кафе сърце възрастна двойка
Снимка: iStock

Прочетете още от Маргарита Петкова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти