Такъв мъж, честен кръст, не ми трябва!

двойка
Снимка: iStock

Аз имам железен принцип – не обсъждам отношения, в които съм, още по-малко, в които съм била. Все едно какви са. Все едно как и защо са свършили. Отношенията са сложно нещо, винаги може да бъдат изкривени, особено от едната страна, която ги е приемала не такива, каквито всъщност са били.

Ще кажете, че това е толкова често срещано. И все пак в динамиката им винаги може да се намери вярната посока, в която те се развиват. Ако гледаш реално, а не с широко затворени очи. Та на кого не се е случвало – виждаш някого, приличен, забавен, възпитан, намирате много общи теми за разговор, разсмива те, харесвате горе-долу едни неща (кино, театър, литература, шкембе чорба, кактуси, преспапиета и химикалки), разговаряте за сериозни неща и за смешни глупотевини, споделяте опит в работата, изобщо едно добро приятелство в рамките на взаимното приятелско общуване.

двойка
Снимка: iStock

Ти даваш щедро житейски съвети, които са му от полза, той дава време за разговори по телефона (ежедневни, напоителни, подробни откъм къде отива, какво си е сготвил, какво ще си напазарува, какви са плановете му за близко бъдеще), имате обща работа и си я вършите, както трябва, със съответното удовлетворение от двете страни, всичко е нормално. И в това нормално се прокрадват, уж нехайно и незабележимо, втори пласт неща.

Можеш да не обърнеш внимание, можеш да пропуснеш да си направиш отметката, особено ако имаш някакви, различни от приятелските, чувства. В случая обаче няма такива. У едната страна. В началото не си обръщал внимание, приемал си всичко на юнашко доверие, защото не си тръгнал с такива очаквания, каквито предявяват към теб. Твоя грешка – ще си плащаш за невниманието. Чувствата са нещо, в което ние обикновено не внимаваме така, както в транзакциите. А трябва.

Ама, ще кажете, как така? Пресметливост в чувствата? Точно така, но не пресметливост, а мисъл трябва да има. Не, не, не ми говорете, че тая работа те понася като море от любов и мозъкът ти остава на брега да ти пази дрехите. Първо, в любовта се скача, както казва народът, со се капа и беневреци, и второ, винаги трябва да имаш едно на ум, че има и мъртви вълнения. Та докато се усетиш, другата страна вече е подметнала сигнална ракета, че това си било флирт от самото начало, че щяло не знам какво и не знам що да стане, ама хм, по-добре, че не станало, въпреки че може да стане и докато ти възпитано се усмихваш и приемаш всичко това като шега, за да не обидиш „приятеля“, той преминава към агресия. Вербална, глупава, нагла, войнстваща и все по-силна.

Окей, човек съчувстващ и разбирателен не се подиграва с чувства, все едно накъде теглят. Но да ти се въртят номера, да се опитват да подпитват с кого точно и дали изобщо какви отношения имаш, да те причакват, да се промъкват, да избухват в гняв и да избликват в плач, търпиш до едно време в името на приятелството, което става обградено с все по-дебели кавички.

двойка
Снимка: iStock

За да си честен, провеждащ разговор, в който възпитано обясняваш, че държиш на приятелските и работни отношения, но имаш личен живот далеч отвъд тях. И слагаш на лабораторното стъкълце. После наблюдаваш. И си правиш изводи. Особено когато от „краката ме носят“ се преминава към „чавка ми е изпила акъла“.

И – няма отношения. Няма как да има. Никога не е имало, защото единият си ги е измислил. И не е виновен нито другият, нито третите, четвъртите, околната среда, международното положение, глобалното затопляне или ледниковата епоха. Просто разбираш как онова нещо между ушите ти е щракало с неврончетата си, априори съзнавайки, че такъв мъж не ти трябва. И на мен не ми е трябвал.

„Скъпи“, питам, колкото да се намирам на приказка, докато донесат вечерята в любимия ни ресторант, „тебе краката носят ли те?“. „А, носят ме, разбира се, ама не им давам, мисълта ми е по-бърза от реакцията.“ Такъв мъж, честен кръст, не само ми трябва, ами и… не, не, и моята мисъл е по-бърза от езика ми.

двойка
Снимка: iStock

Прочетете още от Маргарита Петкова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти