Помири се с възрастта ти, вместо да бягаш от нея

жена лято море
Снимка: iStock

Илиaна Смилянова

Противно на онова, което твърди и ни внушава до голяма степен съвременната “културна” представа, красотата съвсем не е привилегия само на определена биологична възраст, съвсем не е обвързана само и единствено с младостта.

С годините, искаме или не, всички ние се променяме, променят се светогледът ни, себепознанието, себереализацията ни. А с промяната на онова, което ни е отвътре, естествено се променя и начинът, по който изглеждаме отвън.

С  годините човек притежава естествената способност да опознава и да проявява различните лица на красотата, да разцъфва, най-вече като все по-смело си живее живота, като става все по-задълбочен и най-вече все по-истински.

Представата ни за хубост, за красота е свързана, разбира се, не само с личните ни виждания, но и с това доколко сме зависими от общоприети разбирания (нерядко обременяващи клишета), и то не само по този въпрос.

жена лято море
Снимка: iStock

Добре е да осъзнаваме, че не само е невъзможно, но не е и нужно човек да се стреми да изглежда по-млад, отколкото всъщност е, за да е красив.

Красотата е свързана не само с външността, а с това как си живеем живота, как се чувстваме в кожата си, в дома си, в работата си, хармонични и истински ли са взаимоотношенията ни, доколко сме свободни да творим според нуждите и повелите на душата си, доколко и как се себесбъдваме с любов и радост, доколко сме в хармония, в мир със себе си и със света.

А усещането за хармония се основава на съответствието между вътрешното състояние на човека и външния му израз, с удовлетворението, че човек е на мястото си, че изживява пълноценно времето си, че трупа преживявания, опит - истински съкровища, които никой и нищо не може да му отнеме и които обогатяват и него, и хората, с които споделя живота си.

жена лято море
Снимка: iStock

Решаващо е да се чувстваме в мир с възрастта си, с годините си, а не да бягаме от тях, като имитираме външни представи, като насилваме себе си и като покриваме неестествени очаквания и предубеждения.

Всяка възраст има своята хубост, своето красиво и хармонично съответствие между форма и съдържание, между това как човек се чувства, какво мисли и знае, как пристъпва напред и навътре, как върви през живота си. Детето има своята невинност и очарование, младостта - своята свежест и непредубеденост, зрялата възраст вибрира на различна честота и ни помага да постигнем познание, спокойствие, дълбочина, мъдрост.

А тези искри, тази светлина в очите на човека, който не се опитва да бяга от себе си, от вътрешното си време, от вътрешната си истина, са незаменими и несравними с никоя самоцелна външна промяна.

Те превръщат пълноценно  живеещия човек в целител, ценител и вдъхновител, и са свидетелства за пълноценно живян живот - едно от най-ценните съкровища на земното ни съществуване.

жена лято море
Снимка: iStock

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти