Агресорът и жертвата танцуват един и същи танц

цветя жена
Снимка: iStock

Илиaна Смилянова

Всеки мир е роден по време на война. За да можем да го износим и да го отгледаме, жизнено важно е да умеем да се грижим за себе си и за близките си по време на житейските бури, които сме предизвиквани да преживеем - сами, в тясното си обкръжение или заедно с непознати за нас хора.

Целебните процеси естествено текат от центъра към периферията. Затова и в житейските кризи първите ни стъпки естествено са свързани с грижата за нас и за близките ни. Най-напред сме отговорни за своята и за тяхната хармония и благополучие.

Жизненоважно е да подхранваме мира и хармонията първо у себе си. Защото малкото поддържа голямото и му дава сила, онова, което преживяваме отвътре, неизбежно повлиява обкръжението ни, а светът всеки ден се ражда отново и отново в нашето съзнание, тяло и дом.

За да се погрижим за мира, целебно е най-напред да обгрижим атмосферата в своето семейство: да изговорим премълчавани важни неща, да си признаем и да изразим неразрешени, потрупани конфликти, да дадем право на глас на насъбрани гняв, вина, съжаление и самосъжаление, обвинения, обида.

Целебно е и да потърсим войната непосредствено у себе си. Да се запитаме вслушваме ли се в душата си и в тялото си или воюваме ли с тях, каква е нашата представа за здраве, следваме ли подсказките на вътрешния си глас, на интуицията си или ги подменяме с готови отговори, стъпили върху чужди представи, интереси и нужди.

цветя
Снимка: Unsplash

Трудните периоди и взаимоотношения са свързани с изпитания, но ни предлагат и своите златни възможности. Дават ни достъп до скрити дълбоко съкровища, които в обичайното време трудно могат да бъдат достигнати; предизвикват ни да родим и да споделим и  даровете на чувствителността и съчувствието (от които обаче не бива да лишаваме и самите себе си).

Във време на сблъсъци е важно и да можем да разграничаваме конфронтациите, които не бива да избягваме, от онези, в които е жизненоважно да не се оставаме да бъдем въвлечени.

Когато нямаме собствен център в любовта и истината, когато сме пълни с неизказани мисли, неизразени чувства, емоции и вътрешни истини, губим връзка със същността си и ставаме все по-непропускливи за светлината. Тогава все повече загърбваме своите задачи, път и истина и ставаме подвластни на чужди интереси.

Затова по време на турбулентни и шумни времена от огромно значение за психическото и физическото ни здраве е умението да оставаме в тишина, сами със себе си, да се вслушваме в гласа на вътрешния ни водач, който знае кое е добро за нас по-добре от който и да е външен авторитет, да филтрираме потока от външни гласове, които напират да навлязат в личното ни пространство и да откраднат времето и енергията ни.

Важно е да се стремим да не бъдем еднопластови и едностранни. Неслучайно имаме две очи - за да отгледаме поне две гледни точки.

Нерядко се давим не в негативите на ситуацията, а в собствените си мисли, чувства и емоции.

А и онова, върху което се фокусираме, което виждаме у себе си, у един човек или ситуация, го храним и поддържаме всеки ден.

жена цветя кутия енергия
Снимка: iStock

Божествената справедливост е недостъпна за човешкото ни съзнание. Затова е необходимо да мерим с един аршин и себе си, и другите. Не само да разсъждаваме (да съдим), но и да чувстваме. Да се вслушваме в интуицията си. Защото онова, което загърбваме и отричаме, ни предстои да преживеем.

Всяка победа над другия е пирова; а раните, които сме нанесли на другите - с мисли, с думи или с отношение, след това се налага да лекуваме и върху себе си.

Защото докато само един от нас е извън храма, всички ние студуваме и страдаме. Агресорът и жертвата танцуват един и същи танц.

А истинското спасение за едного е спасение за всекиго. Когато си припомним, че моето добро е и твое добро, твоят интерес е и в мой интерес, тогава онова, което стои помежду ни и ни надхвърля, не ни разделя, а започва да ни сдобрява. Тогава започваме да се отнасяме към другия така, както бихме искали той да постъпва с нас. Казваме нещата така, както бихме искали и сме готови ние да ги чуем.

И осъзнаваме, че винаги сме от един отбор - а от различията и противоречията помежду ни постепенно се ражда нов свят: по-светъл, по-радостен и по-истински. Нов мирен свят - до следващото изпитание, тогава, когато сме готови да понесем отново целебната болка от истината и израстването.

Още от Илиана Смилянова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти