Да помним означава да не бягаме и от сянката, и от слънцето

жена лято слънце
Снимка: iStock

Илиaна Смилянова

Нерядко забравяме, че сме тук, за да си живеем живота. В края му не ни очакват нито пътен лист, който трябва да попълним, нито оценки, които да придадат или не стойност на онова, което сме преживели.

Всичко, което е било част от пътя ни, всичко, което сме сътворили, на което сме се осмелили, се превръща в безценен дар, в съкровище, което никой не може да ни отнеме. Не можем да си го отнемем и самите ние - но можем да го обезценим, да го обезсилим, като го обгърнем в забрава.

жена лято слънце
Снимка: iStock

Да забравим (да отречем) свои преживявания, най-вече - но не само - онези, които свързваме с болка, разочарование, загуба, неуспех, провал, раздяла, означава да разплетем поне половината от житейската си плетка, да оставим в нея дупки, през които да изтичат и времето, и енергията, и вдъхновението ни.

Паметта е безценно човешко умение, способност да тъчем и да поддържаме нишките на смисъла. Означава отдаване на почит на онова, което е било, на онези, които са го преживели, на следите, които са останали и върху които ние надграждаме стъпките си. Човешката памет е спасително хранилище на живота, ценна жива библиотека, в която няма нито една безинтересна и безсмислена творба.

Духовен закон е, че всяко нещо, което съществува, има своето право на съществуване. Така и всяко нещо, което е било, има своето право да бъде помнено, да бъде почитано. Да помним е единственият начин да не повтаряме грешките (си) отново и отново, да не зацикляме в едни и същи преживявания до пълно изтощение, губейки смисъла и жертвайки енергията, времето, силата си.

жена лято слънце
Снимка: iStock

Нищо човешко не е чуждо на никого от нас. Това, което (при)виждаме у другите, независимо дали ни харесва и привлича или ни плаши и отблъсква, съществува у всекиго от нас, в активно или в спящо състояние, признато, овладяно или потиснато, „забравено“. Житейският опит, личният и чуждият, е най-ценният учебник за човека. Да помним преживяното, да преобразуваме и да надграждаме смисъла му е безценен дар.

Да помним е здравият път към това и да простим за нелекото и понякога болезнено минало - част от всяка човешка съдба. Защото паметта лекува и освобождава. Забравеното не изчезва, а потъва и придобива власт над нас, отваря вратата на безпаметното повторение, подмамва към загуба и подмяна на истинските ориентири, към бягство от същността.

Да помним означава да не бягаме и от сянката, и от слънцето, и от всички нюанси помежду им. Означава да не бягаме от живота, а да го живеем - в целия му спектър, в едно безкрайно тук и сега, сдобрило вчера, днес и утре, успехите и провалите, намерило място в себе си и за всеки дар, и за всяко изпитание. Означава да не усложняваме, а да опростяваме живота си. Като (си) прощаваме, но не забравяме.

жена лято слънце
Снимка: iStock

Прочетете още от Илиана Смилянова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти