В свещената интимност трима са много, но пък двама са малко

любов връзка секс дневен
Снимка: Pexels

Илиaна Смилянова

Интимността е свещена територия във връзката, време и пространство, в което партньорите се опознават един друг, подпомагат се, изцеляват се, развиват се, разцъфват. В това тайнствено, свято пространство се случва същинският обмен между двамата. Този обмен надхвърля техните личностни познания, представи и очаквания - и за тях самите, и за онова, което се ражда и расте помежду им.

Интимността включва не само сексуалния обмен, но и ежедневното споделяне на мечтите, страховете, проблемите и конфликтите, в които всеки от партньорите е въвлечен и преживява, както и текущите, неизбежни предизвикателства пред самото партньорство.

Интимността включва и споделянето на пространство и време, недостъпни за който и да е друг, и поставянето на верни приоритети, с които всеки от партньорите да се чувства значим и утвърден в представите и отношението на другия.

любов връзка секс дневен
Снимка: Pexels

Партньорството е избор, който правим не веднъж завинаги, а всеки ден. В него е важно е да гледаме в една посока, но за да стане това, първо трябва да се погледнем един друг в очите – отвъд страха, отвъд предубежденията и неясните плашещи предчувствия. За да се осмелим да навлезем в онази свещена територия отвъд страха, където се ражда и живее радостта.

В този интимен обмен на всички нива няма място за трети. Това е най-искреното, истинско и съкровено общуване след общуването със себе си.

Това е първият концентричен кръг след нашия собствен вътрешен център, където се отваряме за същността си пред самите себе си. Децата, роднините, приятелите, колегите – те са важна част от живота на човека, но тяхното място е в следващи вътрешни и външни пространства, отвъд територията на това свързване.

От ключово значение е споделеното в това интимно време и пространство да остава между партньорите. Всяко ненужно изнасяне навън наранява и затруднява доверието и смелостта, които са ни нужни, за да се отворим напълно, да се покажем без маска и без грим – и със светлите, и със сенчестите си страни.

любов връзка секс дневен
Снимка: Pexels

„Бъдете в близост, но не прекомерна колоните на храма се възправят на отстояние една от друга и ни дъбът, ни кипарисът виреят един другиму в сянката.“

— Халил Джубран

В свещената интимност трима са много, но пък двама са малко.

Трима са много, когато говорим за присъствието на трети фактор тук – бил той дете, родител, приятел, работа. Двама обаче са малко, защото отношенията между партньорите е нужно да бъдат развиващи се и отворени – нагоре и навътре, към душите им, към духовната енергия, която непрестанно ги подкрепя и им помага да се разгръщат, да се променят, да се надграждат – като се оглеждат един в друг и в това целебно огледало опознават и обикват и светлината, и сянката си.

За да може в тази жива и непосредствена среща да се раждат близост без обсебване, свързване без притежание, любов без окови. И да бъде връзката не затвор, не разграден двор, а храм, в който любовта и свободата се чувстват у дома си.

любов връзка секс дневен
Снимка: Pexels

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти