Как да разпознаем скарлатината

скарлатина шарка обрив дете
Снимка: iStock

Позабравихме ковида, но спокойствие в родителските души няма – на мода са варицелата и скарлатината. И докато варицелата с нейния типичен обрив с мехурчета се разпознава от километър, при скарлатината не е така. За поставяне на диагнозата е нужен преглед при педиатър. Тя е бактериална инфекция, която се лекува с антибиотик, за да не настъпят усложнения. През миналия век, преди ерата на антибиотиците скарлатината е била смъртоносна болест за много деца, днес при адекватното лечение няма проблеми за здравето на децата.

Скарлатината е остро инфекциозно заболяване причинено от бета-хемолитичен стрептокок от група А, произвеждащ специфичен екзотоксин. Източник на заразата е болното дете, предава се основно по въздушно капков път и чрез замърсени предмети. Контагиозният индекс (риск от разболяване) е около 30% (при варицелата е 92%). Родителите не трябва да се заблуждават, не всяка стрептококова инфекция означава скарлатина!

шарка
Снимка: iStock

Две деца от едно семейство могат да развият едновременно стрептококова инфекция, но само едно от тях (което е чувствително към токсина) да развие скарлатина с характерен обрив и клинична картина. Най-често боледуват деца на възраст 5-15 години, но се среща и при по-малки. Възрастните почти не боледуват, те са се срещали многократно с причинителите и имат имунитет. Скарлатината обаче повтаря, има 55 серотипа и някои деца боледуват няколко пъти.

Как да разпознаем скарлатината? Детето се разболява 1-12, средно 7 дни след контакта с болен. Заболяването започва остро с повишена температура, болки в гърлото, отпадналост, може да има гадене и повръщане и характерен дребнопетнист обрив по тялото и сгъвните повърхности на крайниците, лицето е с подчертана бледост около устата.

В началото езикът е с плътен бял налеп, който по-късно става „малинов“ – изгладен с дребни пъпчици. След завяхване на обрива започва лющене на кожата. Усложненията на нелекуваната инфекция са гнойни лимфаденити, отити, рядко пневмония. Късните усложнения са миокардити, гломерулонефрит и скарлатинозен ревматоид. Благодарение на антибиотиците такива усложнения вече почти не се срещат.

скарлатина шарка обрив дете
Снимка: iStock

Лечението е с антибиотик 10 дни. Болните се изолират, за да не разпространяват заразата. Контактните от предучилищна възраст и възрастните работещи в детски и родилни заведения се наблюдават 7 дни. За същия период в групите в детските заведения, в които има случай на скарлатина, не се приемат нови деца.

На бактериологично изследване за бета хемолитичен стрептокок подлежат преболедувалите, съмнителните и застрашените от ревматизъм, прекарали ставни възпаления, със сърдечно-съдови заболявания и вродени сърдечни пороци. В лабораториите се предлага бърз тест чрез гърлен секрет, който веднага показва дали детето е заразено с бета хемолитичен стрептокок.

дете майка болест вирус грип температура термометър
Снимка: iStock

Прочетете още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти