Противогрипните ваксини - митове и истини

ваксина грип
Снимка: iStock

Зимата скоро ще настъпи, а с нея и грипът. Малко позабравихме за него, скрит в сянката на ковид, но той е сериозно и тежко протичащо вирусно заболяване, понякога с усложнения. Рискът от заразяване зависи от начина на живот, закаляване, възраст, рационалното хранене, но най-сигурната защита е ваксината. Защото грипът е силно заразен и лесно се разпространява.

В България броят на хората, които си поставят противогрипна ваксина е много малък – около 4-5% от населението. За разлика от повечето европейски страни, където около 40% разчитат на тази профилактика на грипа. Причините са ниската информираност, цената (около 25 лв. за актуалната ваксина), страхът от странични реакции и разбира се, антиваксиналните настроения.

Защо хората избягват ваксинацията против грип?

Някои хора твърдят, че и след ваксиниране са боледували през зимата. Причината е, че ваксината ни пази САМО от грип като помага организмът да изработва антитела срещу четирите предполагаеми щама на грипния вирус. Всички останали вируси (над 200) и бактерии ще ни атакуват и може да се разболеем. Погрешно се смята, че всяка настинка е грип и оттам идва недоверието в профилактиката чрез ваксиниране. Друга причина за възможно разболяване от грип въпреки ваксинацията е, че антителата се образуват 2-3 седмици след ваксинирането. Тоест, ако в този период човек се зарази с грип, ще се разболее, а не, че ваксината е неефективна. Пикът на грипа обикновено е декември-януари, затова сега е времето за ваксина (октомври-ноември), преди грипната вълна.

ваксина грип
Снимка: iStock

"Самата ваксина може да ни разболее от грип, е другият страх на хората"

Това не може да стане, ваксината съдържа инактивирани повърхностни антигени на грипния вирус, които стимулират образуването на антитела, а не самия вирус.

"Може да доведе до странични реакции"

Както при всички ваксини, е възможно да се наблюдават леки местни реакции –зачервяване на мястото на убождане и лек оток, както и общи – отпадналост, ниска температура, които преминават без лечение за 2-3 дни. Това се случва сравнително рядко – под 5% от имунизираните. Важно условие е човек да е здрав в момента на ваксинирането.

"Ваксината не е 100% гаранция, че няма да се разболеем"

Това твърдение е вярно, но при евентуално разболяване, то ще протече по-леко и без усложнения като менингит, пневмония и т.н. Както впрочем при всички ваксини, целта е да няма тежки усложнения.

ваксина грип
Снимка: iStock

Как се прилага противогрипната ваксина?

Ако детето не е ваксинирано досега с противогрипна ваксина и не е боледувало от грип, се препоръчват две ваксинации през 30 дни, за всички останали ваксината се прилага еднократно.

Грипът е най-тежко протичащата вирусна инфекция с тежки усложнения като пневмония, синузит, отит, менингит, сърдечни усложнения. Очаква се здравите, млади хора лесно да се преборят с грипа, но не винаги е така. Най-застрашени естествено са възрастните, хронично болните, както и малките деца с незрял имунитет, за които грипът е сериозно изпитание. За тях ваксината е разумен начин за профилактика.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти