Добра интимна хигиена - здраво дете

бебе хигиена
Снимка: iStock

При занемарена интимна хигиена при малките деца последствията са две - подсичане и инфекции на пикочната система. Първото е болезнено и продължително, но с добър изход. Второто е сериозно заболяване, което може да доведе до увреждане на пикочните пътища и бъбреците.

При момичета

Откакто се използват иначе прекрасните памперси, пикочните инфекции при момичетата се увеличиха драстично. Причините са неправилната им употреба - рядката им смяна и продължителното ползване, често до 3-годишна възраст. Постоянната топлина и влага благоприятстват развитието на бактерии и гъбички. Като се прибавят и анатомичните особености на малките момиченца (къса уретра, незрял локален имунитет), опасността от инфекции нараства значително.

бебе хигиена
Снимка: iStock

В изпражненията има много бактерии, които са нормални за червата, но попаднали там, където не им е мястото - във влагалището и уретрата, предизвикват възпаление. Затова малкото бебе трябва да се измива веднага след като се е изходило по голяма нужда. Уринирането не е проблем - памперсът абсорбира течността и на бебето му е сухо. Въпреки това той трябва да се сменя по-често, дори да няма изпражнения, заради топлината.

Интимната хигиена при момиченцата е специфична: на течаща вода първо се измива отпред областта на влагалището, след това ануса и около него. Идеята е да не се вкарват бактерии от изпражненията по време на измиването с вашите ръце. След това се подсушава много внимателно и нежно с мека кърпа, като се обръща специално внимание на гънките (да не се задържа влага в тях). Намазва се с крем против подсичане.

Оставете за кратко бебето без памперс, за да „подиша“ кожата, това е най-добрата профилактика против подсичането. Ако в стаята е хладно, покрийте с пелена. След раждането почти всички момиченца получават гъсто белезникаво течение от влагалището, то е хормонално. Не е опасно, не се лекува. Почистете леко с тампон, напоен с преварена вода или физиологичен разтвор, без да натискате. Важно е момичетата да се приучат към гърне още към края на първата година, (тогава са все още податливи, инатът настъпва по-късно) и памперсът да се махне колкото се може по-рано.

Тезата, че се нарушава психическия комфорт на детето (даже неговите права!) е полезна само за производителите на памперси. До втората година памперс може да се ползва само през нощта, и постепенно със съзряването на детето той отпада. Важно е отрано момичето да се научи всяка вечер на интимен тоалет.

бебе хигиена
Снимка: iStock

При момчета

Интимната хигиена при момченцата е както при момичетата - извършва по-лесно, те нямат допълнителен отвор, който да замърсите, и както и да го измиете, все е правилно. Седалището и тестисите се подсушават след измиване, включително гънките, и се намазват с крем против подсичане. Пенисът също трябва да се почиства.

Фимозата при малките момчета е физиологична и не трябва насилствено да се дърпа кожичката. Ако момченцето уринира нормално, няма проблем, макар че не се вижда главичката на пениса. След баня внимателно дръпнете кожичката без детето да изпитва болка и с чиста вода изплакнете.

Късното махане на памперса и при момчетата е вредно. Тестисите не случайно са поставени извън тялото, за да са на хладно и свободни. Затова трябва да им се даде възможност да се развиват и съзряват, а не да се притискат от топли памперси и стегнати чорапогащи дълго време.

Всяко бебе, независимо от пола си, трябва да се измива на течаща вода след изхождане по голяма нужда - кожата е много нежна и лесно се подсича, ако дълго време детето стои с изпражнения. Мокрите кърпички се използват за премахване на изпражненията и когато сте навън, течащата вода е идеалното измивно средство. Не е необходимо да се използва сапун при интимния тоалет в ежедневието, той изсушава нежната бебешка кожа.

бебе хигиена
Снимка: iStock

 

Прочетете още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти