Не само вирусите са причина за хремата

дете хрема запушен нос капки
Снимка: iStock

Малкото дете тръгва на ясла/градина и започва сополената епопея. Три дни в колектива, пет вкъщи. По света вече са се примирили с постоянните детски сополи и никъде не се връща дете от детско заведение само заради хрема без температура и неразположение.

У нас хремата е драма, засягаща не само детето, но и цялото семейство – отсъствия от работа на родителите, болнични и т.н. Безспорно най-големият виновник са многото на брой вируси, които лесно се разпространяват сред децата, но има и други причини за течащите нослета, които могат в голяма степен да се елиминират.

дете деца ясла детска градина игра
Снимка: iStock

Сухият въздух създава проблеми на малките деца, най-много страдат бебетата. У нас е традиция децата да се отглеждат на доста топло дори през нощта. Над 22 градуса стайна температура въздухът става сух. Нежната детска лигавица се уврежда от сухия въздух. Организмът се старае да компенсира липсата на влага като лигавицата набъбва (детето сумти, не може да диша) и да се самоовлажни като произвежда секрети.

Увредената лигавица лесно се възпалява и става жертва на вируси, бактерии. Детето трябва да спи на хладно, по-добре добре завито, но да може да диша спокойно. Оптималната температура през нощта е 19 градуса, през деня не повече от 23. Може да се използва овлажнител за въздуха, но най-лесният начин е просто да се живее в често проветрявани жилища и с по-ниска температура, особено през нощта.

дете сън легло момче
Снимка: iStock

Третата сливица при малките деца е често срещана причина за постоянни хреми. Тя не се вижда при обикновен преглед, признаци за наличието ѝ са хъркане през нощта, постоянно запушен нос, стоене с отворена уста, скърцане със зъби през нощта. При тези деца обикновено и двете видими сливици са доста увеличени. Синузитът като причина за хрема е при по-големите деца, синусите при малките са недоразвити. Полипите също са сериозен проблем, но в детската възраст са много редки.

Капките и спрейове за отпушване на носа също могат да увредят лигавицата на носа, ако се използват дълго време, особено тези с ксилометазолин. Те помагат на детето да диша, но не трябва да се използват повече от 5 дни. Неправилното използване на антибиотични капки също не е безопасно, могат да предизвикат резистентност и да нарушат естествената защита на носната лигавица. Тяхното приложение в началото на хремата е неразумно, бактериалната инфекция се развива на по-късен етап. Цветът на сопола не означава непременно бактерии, левкоцитите променят секретите. Антибиотичните капки се използват само предписани от лекар, а не като самолечение.

дете хрема запушен нос капки
Снимка: iStock

Димът също е причина за хрема. Замърсеният въздух и цигареният дим дразнят носната лигавица и тя произвежда секрети, за да се защити. Децата на пушачите страдат по-често от хрема, имайте предвид, че цигареният дим се настанява трайно в завеси, килими, мебели и са дразнител за нежната детска лигавица.

Алергичната хрема е доста често срещана. Микрокърлежите на домашния прах, животни в дома, полени, химикали от битовата химия – списъкът с алергени е дълъг. Затова не използвайте възглавници и завивки от естествен пух, омекотители, силно миришещи почистващи препарати, завеси и персийски килими, които задържат прах. От животните котката най-често предизвиква алергии, по-скоро нейната слюнка. Ако имате съмнения, тестувайте детето.

дете коте котка игра домашен любимец момче
Снимка: iStock

Прочетете още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти