Преди да си загубиш ума, прочети това

облаци сън сънуване
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Химията, която наричаме любов, е странно нещо. Кара ни да оглупяваме, да ослепяваме, да забравяме всичко, да зарязваме всичко, да хукваме нанякъде с един сак и да си мислим, че сме хванали щастието за ръка.

А после… после не се знае.

Понякога печелим и заживяваме щастливо, с редки скандали и страстни сдобрявания.

Но понякога губим, някои дори и живота си, защото сме си позволили да си загубим ума без предварителна подготовка.

Любовта и съжителството с някой трябва да са като скоковете с парашут. Бухваш се с главата напред в неизвестното, но само след като си се подготвил много старателно, направил си тренировки и си се уверил, че резервният ти парашут работи.

облаци сън сънуване
Снимка: Thinkstock

Никой не влиза във връзка с идеята, че ще бъде бит, обиждан и тормозен. Но ако се случи, дори само веднъж, трябва да можеш и да знаеш как да се избавиш.

А това се подготвя предварително.

Собствени пари

Колкото и да е трудно да се отделят средства от и без това тънките ни бюджети, опитайте се да спестите пари. Дръжте ги на място, за което знаете само вие – в банка, в джоб или в кутия, няма значение.

облаци сън сънуване
Снимка: Thinkstock

Не посягайте към тях за нищо на света, освен ако нямате нужда от спасяване – да си платите билета към къщи, да си платите квартира, стая в хотел или да стигнете до първото сигурно място за вас.

Собствен ум

Четете, разсъждавайте и мислете със собствената си глава. За съжаление, поколението на нашите родители може да ни научи как да си мълчим, но не може да ни научи как да се защитаваме.

Опознайте себе си, опознайте човешките характери и се научете как действат насилниците. Има много жени, които просто не знаят, че не е нормално да бъдат обиждани, да им се взимат парите, да не могат да излизат или че не е нужно да ги бият, за да им покажат „къде им е мястото“.

облаци сън сънуване
Снимка: Thinkstock

Внимавайте за първите признаци

Вместо още от първата среща да си представяте как му раждате деца, си помислете дали нещо от поведението му не ви притеснява.

Как е говорил за бившата си приятелка? Започнал ли е прекалено бързо да ви сваля звезди? Заяждаше ли се с персонала в заведението и прекали ли с алкохола?

Ако превъртим лената на любовната ви история няколко месеца напред, животът би трябвало да ви е предложил още ситуации, в които си проличава истинския характер на човека.

облаци сън сънуване
Снимка: Thinkstock

Общува ли с нормално с родителите си, избухва ли лесно, има ли проблеми с хазарта или със загубите, включително и на футболния му отбор?

Разплаквал ли ви е? Наричал ли ви е с обидни думи? Да, споровете в двойката са нещо нормално, но не е нормално да се използват обидни думи, заплахи (ще те пребия, ще те смачкам) и да се посяга.

Насилниците имат и друга страна – мека, нещастна, събуждаща съжаление и играещ по „тънката струна“.

„Само ти ме разбираш“, „Ти си първата, която се държи толкова добре с мен“, „Ако не си ти, не знам какво ще правя“, „Щастлив съм само когато си около мен“, „Ти си гаранция за моето щастие“ – това са най-отровните сладки думи, които една жена може да чуе.

облаци сън сънуване
Снимка: Thinkstock

Ласкаят ни егото, приемаме ги за любов, но така започва емоционалният контрол. После ще дойде изнудването – „ако не го направиш за мен, значи не ме обичаш“. Или пък „Аз мислех, че ме обичаш, но ти ме разочарова“…

Бъдете нащрек, дори сега да ви звучи параноично, защото домашни насилници са не само мъжете с тежко минало, но и лекари, адвокати, държавни служители – все хора иначе с добро образование и от добри семейства.

Не си губете ума, животът ви е по-важен от един мъж.

Как да се защитите, ако вече сте жертва на домашно насилие

Още по темата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти