Няколко начина да предпазим децата от опасностите в социалните мрежи

социални мрежи дете
Снимка: iStock

Когато става дума за безопасността на децата в онлайн среда, родителите следва да реагират спокойно, но с повишено внимание.

Не става дума единствено за порнографско или еротично съдържание, нито пък дали ще попаднат на педофили, трафиканти или подобна измет. Важно е да се разбере, че заплахите за здравето на децата ни – физическо и ментално, идват от съвсем неподозирани или пренебрегвани канали.

Tik-Tok може да забавлява децата с танци, песни и скечове, но също така изобилства от най-различни по степен за опасност предизвикателства, идеи, съвети. Същото може да се каже и за Instagram, YouTube, Facebook. Както всяко друго нещо, и тези социални канали имат две страни – веселата, информативна, ненатоварваща и притеснителната, опасна и агресивна. Това се дължи на факта, че социалните мрежи се населяват от хора, а хората невинаги са добри.

Затова и периодично чуваме за нов тренд, разпространяващ се из някоя популярна социалка, който кара децата да вършат опасни неща. Проблемът е, че щом вече се е разчуло, значи се е разраснало прекалено много и белята вече е станала.

Какво могат да направят родителите, за да предпазят децата си от лошата страна на интернет?

социални мрежи дете
Снимка: iStock

Съветите са няколко и първият, най-важен, е да изградят доверие в синовете и дъщерите си. Това ще им помогне да се обърнат именно към майката или таткото, когато се почувстват притеснени или застрашени. Доверието се гради бавно, търпеливо и дългогодишно, но пък лесно може да се орони, особено с прибързани реакции и осъждане от страна на родителското тяло.

Ако ние като възрастни неглижираме социалните канали и интереси на децата си, ако говорим с пренебрежение за Tik-Tok и напяваме „само глупости гледаш на тоя телефон и си губиш времето”, това никак няма да насърчи децата да ни потърсят за нещо, което ги е притеснило в онлайн пространството.

Вместо това може да проявяваме премерен интерес, да се опитаме да разберем какво харесват и гледат децата ни на този пусти телефон, да проявяваме известно вълнение и заинтересованост, когато споделят с нас разни неща, дори и да ни се струват празноглави.

Да задаваме премерено въпроси! Никой не обича да се чувства като разпитван от полицията, затова по-малко въпросителни, по-спокоен тон, повече търпение и изчакване сами да си разкажат каквото им е на сърце.

Осъзната реакция при открит проблем или провинение! Ако веднага повишаваме тон, размахваме пръст, заканваме се да наказваме и цялостно истерясваме, децата ще се постараят да крият по-добре заниманията си онлайн, защото ще се страхуват от реакцията ни. Нищо добро не идва от пазени тайни между родители и деца, затова когато се ядосате, опитайте се да поемете дъх и да притаите справедливия гняв в себе си, за сметка на един по-спокоен и готов за преговори тон. Така само ще спечелите.

социални мрежи дете
Снимка: iStock

Създайте чувство за сигурност в детето, като му повтаряте, че го обичате и винаги ще го подкрепяте, след което спазете обещанието си и когато ви потърси, за да сподели за конкретен проблем или случка, реагирайте обрано, внимателно и потърсете заедно решение на проблема.

И най-важното – не се опитвайте да отнемате телефона/таблета/компютъра от детето, защото така само ще го насърчите да търси други методи да лъже, крие и, в крайна сметка, да си осигури достъпа до интернет. Спартанските наказания може да изглеждат като особено ефикасен възпитателен метод, но реалността е, че само разпалват въображението на подрастващите и желанието им да ни натрият носовете.

Доверие, комуникация, спокойствие са трите основи, върху които можем да градим по-безопасна среда за децата ни - както онлайн, така и офлайн.

социални мрежи дете
Снимка: iStock

Прочетете още от Лилия Дюлгеров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти