Евала, Риана, но какво ще правиш след раждането?

риана
Снимка: Getty

Нямам никакъв проблем с начинa, по който Риана се облича по време на бременността си.

Мнението ми е, че жените не само бременни, а и по принцип следва да подбират дрехите и аксесоарите си така, както искат, без значение дали са решили да носят ултра къси поли, спортен екип, рокля с кецове или да си покрият главата с шал. Стига изборът да е техен, нека бъдат свободни да се обличат и гримират както намерят за удобно.

В случая с Риана обаче се акцентира основно върху бременното тяло и как жените не трябвало да се притесняват или срамуват от него. В интервюто си за новия брой на Vogue певицата заявява, че тялото ѝ преминава през невероятна промяна и тя няма намерение да се срамува от това, като добавя риторичния въпрос защо изобщо бременността трябва да се крие.

Отново да подчертая – съгласна съм с нея, но искам да вмъкна едно голямо НО.

Първо – кой говори за криене на бременния корем?! Доста други жени преди нея са заставали бременни пред фотообектива, коя гола, коя не. Не малко известни дами доста преди Риана са предизвиквали фурор, появявайки се на корицата на някое тренди списание по гол голям корем (веднага мога да посоча Деми Мур и Брук Шийлдс). Та нека не третираме Риана като първата бременна и съблякла се жена в света.

Второ – чудесно е да се насърчаваме една друга да се чувстваме комфортно в тела си, независимо как изглеждат те, но нека не го правим, промотирайки личния ни избор като правилния начин. Това, че Риана като очакваща раждането майка се чувства толкова добре в кожата си, че да се показва пред многохилядна аудитория полугола, не означава, че всяка жена трябва да го прави.

риана
Снимка: Getty

Бременността може да се изпита (и да протича) различно при всяка edna от нас, затова нека не се слагаме под общ знаменател. Има жени, за които промяната в тялото им е толкова изненадваща + разбъркването на хормоните и различните странични ефекти от бременността, че не искат дори да стават от леглото сутрин, камо ли да се чудят коя ефирна рокля да облекат и да излязат на улицата да пръскат майчински сексапил. И това трябва да се уважава.

За да не бъда голословна, мога да споделя, че до момента съм имала две бременности, които протекоха по възможно най-добрия начин, чувствах се чудесно в тялото си, околните ми казваха, че ми отива да съм бременна и въпреки това не съм качила нито една снимка във фейсбук или инстаграм, просто защото не исках да афиширам корема си. Личен избор, а не срам, неудобство или за каквото друго говори Риана, че трябва да избегнем.

Съвсем логично, като бременна два пъти, имах и две раждания и ето тук вече идва огромната промяна, която Риана, като очакваща първото си дете, може само да се опитва да си представи.

Никой и нищо не е в състояние да те подготви за това как ще се чувстваш в тялото си и как ще възприемаш гледката на голото си след раждането. Именно тогава при повечето жени се получава най-големият срив и идва истинското притеснение от външния вид. Да не говорим пък като започне и кърменето и се сблъскваш с факта, че гърдите ти вече са нещо съвсем различно – и на вид, и на усещане, и като функция.

Та ако Риана наистина иска да направи положителна промяна, да насърчи повече жени да приемат външния си вид и и да манифестира невероятните възможности на женското тяло, то нека ходи по сутиен и панталони с паднала талия, и да заснеме нова полугола фотосесия за Vogue седмица след раждането.

Ето тогава вече първа ще скоча да викам в захлас “браво!” и да аплодирам! Защото всички виждаме прекрасните бременни фотосесии, но малцина са тези, които се показват така смело без дрехи след раждането. Не че е толкова страшно, има редица примери на чудесно изглеждащи жени, а и тялото е наистина изумително със способността си да се възстановява, но смятам, че прекалено малко се акцентира на постпартум периода.

кейт мидълтън бебе
Снимка: Getty/Gulliver

Да, Кейт Мидълтън се показа вече три пъти в деня на раждането си, когато е и самото изписване от болницата във Великобритания, и изглеждаше чудесно. Мога да споделя, че в Дания се действа по същия начин – ако всичко е минало както трябва, те пускат да си ходиш още същия ден и аз точно два пъти се прибрах вкъщи близо 6 часа след появата на бебето. Ако имах кой да ми донесе рокля и гримове, както и да се сети да ме снима на изхода на родилното, нямаше да изглеждам по-зле от Кейт, но не в това е въпросът.

Когато някой е решил да манифестира своите вярвания и разбирания, нека го прави пълноценно и докрай, а не докато е забавно.

Разбира се, има още време до появяването на първото дете на Риана, което със сигурност ще е по-голямо събитие от бременността ѝ, като че ли за първи път се ражда бебе на планетата. Ще следя какво ще афириша от живота и тялото певицата си след това и се надявам тогава да е също толкова открита и мотивираща да се приемаме каквито сме.

На всички бременни или наскоро родили пък искам да кажа само едно – давайте смело напред, ще се справите по-добре, отколкото си мислите. И всичко ще бъде наред.

Прочетете още от Лилия Дюлгеров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти