Как се оцелява, когато на бебето му никнат зъби

бебе зъби
Снимка: iStock

Надали нещо друго може да ме откаже така категорично от трето дете, както никненето на тия проклети първи зъби. Моите уважения към майката природа, но в този аспект на човешкия дизайн си е оставила ръцете.

Сигурно има и бебета, при които процесът протича само с активно плюнчене, дъвкотене на каквото му попадне в ръцете, малко рев и по-трудно заспиване. Може би има такива бебета еднорози и те сигурно са същите, които спят по цяла нощ, а ако случайно се събудят, се обръщат на другата си страна и блажено заспиват отново.

бебе зъби
Снимка: iStock

Аз обаче подобни чудеса не съм срещала и вече втори път се чудя как се оцелява, когато на бебето му никнат зъби? Има ли някаква тайна формула отвъд гумените играчки, изстудените гелчета, камилията и здравите нерви, които да улеснят и за двете страни тоя мъчителен процес по озъбване?

С първото ми дете имах едно дълго и тегаво лято, когато бях убедена, че всички останали хора на този свят се забавляват и правят приятни и интересни неща, само аз и мъжът ми се борим с едно вечно криво и страдащо дете, което не иска да спи, не иска да яде и нищо не му облекчава подутите до безобразие венци.

Сега – близо 4 години по-късно, отново е лято и аз отново имам ревящо и неспящо бебе, с течащи лиги и натикани до лактите пухкави ръчички в устата…

И да, чувството, че само аз пропускам забавата на лятото, ароматните нощи, изстудените сангрии и фриволните разходки на нови рокли и сандали из смрачаващия се град е по-силно от когато и да било.

Бебето освен че се мъчи със зъби, е и настинало, та запушен нос и кашлица се прибавят към останалите симптоми на стоматологични мъки.

бебе зъби
Снимка: iStock

Наясно съм, че това е период и че ще мине, както и че услужливата ми памет ще затрие повечето неприятни спомени. След няколко години ще се обръщам назад към това лято и проблемите ще ми се виждат отдавна избледнели и забулени в пелената на забравата. Ще си казвам гордо „ех, и това ми мина през главата“ и ще се усмихвам щастливо, гледайки порасналите вече деца.

Това е чудесно, но как да запазя здравето и разсъдъка си до идването на този период?

Почерпих от собствения си досегашен опит и изведох няколко съвета, които ще споделя тук, пък току виж и бъдат полезни и на още някого - вижте ги в галерията:

5 съвета за оцеляване, когато на бебето му никнат зъби

Прочетете още от Лилия Дюлгеров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти