Един съвет към майките на бебета – карайте го полека

семейство майка деца дете баща дневен лято
Снимка: iStock

Наскоро си говорих с приятелка, която също като мен е майка на две деца. Първото е на две годинки, а второто на няма и 3 месеца. Една от темите, които зае по-голямата част от разговора, беше тази за планирането на активности с децата и воденето им на различни места.

Приятелката ми сподели как се опитват с мъжа ѝ да правят семейни разходки, кратки пътувания и ходения на плаж, че да създават хубави спомени на малките (въпреки че е доста спорно колко точно ще остане в главиците им, особено на бебето), но основното, което постигат, е създаване на напрежение и изнервяне на всички.

Моят съвет към нея беше същият, какъвто давах и на самата себе си – когато си с малко бебе – давай го по-кротко.

Обществото и социалните канали създават тягостното усещане, че трябва постоянно да си активен, да ходиш някъде, да правиш някакви неща, че да показваш и доказваш как оползотворяваш времето си.

Да водиш децата на плаж, на планина, на пикник, на лунапарк, на зоологическа, на кратко пътуване извън страната, на басейн, на скара, на село и не знам си още къде, че да им създаваш спомени и да не вземе да каже някой, че ги държиш само в градинката пред блока. Защото не трябва да се опропастява лятото и как така нямаш никакви планове за уикенда?

семейство майка деца дете баща дневен лято
Снимка: iStock

Истината обаче е, че много често родителите не смогват да си изчистят къщата, да напазаруват, да сготвят, изперат, че и да се изкъпят. Да прекараш целия ден навън в забавни активности е чудесно, но мръсните чинии и пране + прахът по секциите и неизхвърленият боклук пак ще те чакат да се прибереш и заемеш с тях.

Когато си майка на бебе под 1 година, особено пък на новородено, дори ходенето до тоалетна по малка нужда е предизвикателство, пък какво ли остава пикник в парка. Да, има и такива бебета, които спят спокойно в количките си, после хъркат блажено в креватчетата си, но те са по-редки и от сребърни еднорози. По-често се срещат средностатистическите прекрасни бебоци, на които всяка смяна на познатата среда рефлектира в стрес и последвал рев. То няма да плаче докато сте навън, но като се хванете да го приспивате вечер, може да се подготвите за пронизителни и продължителни децибели бебешко нещастие.

Съвсем непривлекателната реалност е, че бебетата обичат рутината. Колкото по-здрав режим имат и колкото повече повтаряемост на едни и същи действия срещат, толкова са по-спокойни и доволни.

Същото важи и за майките, особено ако са за първи път такива. Много повече спокойствие и увереност ти дава един ден, който знаеш горе-долу как ще премине, докато всякакви приключения от типа на кратки семейни разходки извън града и прочее, навяват стрес с неяснотата и несигурността си.

семейство майка деца дете баща дневен лято
Снимка: iStock

Нека не бъда разбрана погрешно! Не казвам да не се отделяш от градинката пред блока! Хубаво е периодично да бъде сменяна обстановката, да се изживяват нови емоции и откриват нови места. Но нека това бъде дозирано и не преко сили. Ако се усещаш изморена, смачкана, изнервена и не в добро настроение, ще е по-добре да го караш кротко и да не предизвикваш сама сътресения в ежедневието.

Ако знаеш, че ще се почувстваш по-добре, ако посветиш 1-2 дена на чистене и подреждане вкъщи, няма смисъл да отиваш на къмпинг уикенда само защото времето щяло да бъде подходящо.

Важно е да се вслушваш какво ти нашепва вътрешният глас и какво ти подсказва шестото ти чувство, а не какво очакват да видят другите от теб и семейството ти.

За децата е много по-важно да имат сравнително спокойни и щастливи родители, които ще ги заведат на весела разходка в близкия парк, отколкото напрегнати и изнервени майка и татко, които ще се мусят и карат през целия ден, прекаран в лунапарка.

семейство майка деца дете баща дневен лято
Снимка: iStock

Затова не се чувствайте тъпо, че като ви питат „Какви са ви плановете за уикенда?“, вие ще трябва да отговорите „Никакви“.

Не е за подценяване желанието просто да си починеш, да си останеш у дома, да се насладиш на съвсем обикновени занимания като пиене на кафе и четене на списание или рисуване заедно с децата. Когато пък имаш малко бебе, то изобщо няма значение дали е петък, понеделник или неделя, най-важно ти е да успееш да си измиеш зъбите и косата, и да хапнеш топла храна.

Така че, майки и татковци, бъдете нежни и внимателни към себе си, защото само така ще можете да бъдете нежни и внимателни към децата си.

Веселите семейни активности няма да избягат, а може да сте сигурни, че са много по-забавни с вече поотраснали дечурлига, така че спокойно, забавното тепърва предстои :)

семейство майка деца дете баща дневен лято
Снимка: iStock

Прочетете още от Лилия Дюлгеров:

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти