Необикновената Палома: Защо дъщерята на Пикасо се страхувала да стане като баща си

палома пикасо
Снимка: Getty

Елизабет Астарджиева

Когато шестгодишната Палома излязла на улицата с ярко алено червило на устните си, минувачите били сигурни, че момичето е тършувало в чанта на майка си. След като разбрали обаче фамилното име на детето, всичко си дошло на мястото. Кой, ако не дъщерята на известния художник Пабло Пикасо и писателката Франсоаз Жило, можела да парадира с червени устни и рокли във всички нюанси на бордо на шестгодишна възраст? 

Всъщност името Палома се превежда от испански като „гълъб“ и Пикасо избрал името за дъщеря си в чест на гълъба на мира, който таткото нарисувал като символ на Движението на мира след Втората световна война. 

Според плана на художника трябвало неговата наследница да лети като птица и да носи свободата със себе си, но не всичко било възможно за нея. 

Какви забрани могат да съпътстват детството на момиче, израснало в компанията на писатели, художници, музиканти и дизайнери? Палома наистина можела абсолютно всичко, освен... да рисува. Щом хванела четка, хората веднага я сравнявали с баща й.  

палома пикасо
Снимка: Getty

Палома си спомня, че когато пораснала, започнала да усеща колко е трудно да бъде Пикасо. Хората често ѝ повтаряли, че ако се научи да рисува, със сигурност ще стане художник като баща си. Това довело до безпокойство в юношеските ѝ години. Тя искрено се страхувала да стане художник. 

Младата Пикасо била много плаха тийнейджърка и се дразнела от прекомерното внимание, което получавала като дъщеря на художника. Понякога това я разплаквало. На 16-годишна възраст започнала да бяга от досадни въпроси от страна на артисти, които познавали майка ѝ и баща ѝ. 

В този период се проявил талантът на Палома. Тя умеела светкавично да избира необходимите аксесоари за един театрален образ. Първоначално просто помагала на дизайнерите на костюми, а след това самата тя стана такава.

палома пикасо
Снимка: Getty

На 19-годишна възраст Палома направила едно от най-известните си произведения - висулка от фалшиви диаманти. За целта събрала камъни от горнището на кабаретна танцьорка, които намерила на битпазар. Находката изумила целия творчески Париж и момичето решило да я покаже лично на Ив Сен Лоран.  

Той видял колко талантлива е тя и затова бързо я поканил да изработи аксесоари за колекцията му. Палома намерила своя път: тя все пак станала художник, като своя велик баща, но по един по-различен начин. Дизайнерката не се ограничавала само с бижутата, а мислела по-широко. Целта на живота ѝ била да прави нещата по-красиви.  

Палома летяла през живота, не познавайки граници, както й зарекъл баща й, но оставила творчеството настрана само веднъж - когато самият Пабло починал.  

Нека си припомним едни от най-силните цитати на художника:

Най-силните цитати на разноликия художник Пабло Пикасо

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти