Разноликият Пабло Пикасо - демонът, унищожил 7 жени

Пабло Пикасо имал изключително властен характер и огромно влияние над жените в живота си. Много обичал да казва: "За мен има два вида жени - богини и изтривалки".

Всъщност през целия си живот се е старал доста усърдно, когато срещне богиня, да я превърне в изтривалка. На стари години на въпрос на журналист относно миналото му, Пикасо заявява: "Аз съм Дяволът" - и продължава - "Когато срещна нова жена, аз искам да унищожа предишната. Това е ключът към вечната младост - да убиеш миналото."

Най-силните цитати на разноликия художник Пабло Пикасо

Първата от седемте му жертви е Фернанде. Запознават се, когато Пикасо пристига в Париж, след като вече е получил известност в родната си Испания. Още е млад и няма средства. Фернанде имала съпруг, който бил много по-възрастен от нея и вече страдал от старческа деменция. Тя позирала за много художници, но Пикасо ѝ забранил да позира на други творци освен на него. Когато правел изложба в дома си, искал тя да лежи на диван и да излъчва еротика, която да допълва изживяването от картините му. Това може да се нарече полагане основите на пърформанса.

Зад гърба ѝ запачва връзка с любовница номер 2 - Марсел. Много обичал да лъже поне по 2 жени едновременно. Наричал Марсел Ева (за него била нещо като първата жена на земята). Избягали заедно и оставили Фернанде безутешна. Но връзката им издържала 2 години, защото Марсел умряла от туберкулоза. Според Пикасо умряла от депресия, защото не искала да се бори. Цяла година я преживявал и нямал любовница. Това е доста дълъг период за него.

Всичко се променило, когато срещнал руската прима-балерина Олга Хохлова. Тя постигнала нещо огромно - сключили брак, и то в руската църква в Париж. Той, от своя страна, я накарал да спре с балета и то точно по средата на турне. На 40 години станал баща за първи път на сина им Паоло. Но след раждането Олга не си върнала предишната фигура. Станала свадлива, ревнива и дебела. Пикасо ѝ изневерявал, тя го следяла и му вдигала скандали. Той твърдял, че животът му е кошмар. Рисувал я като страшилищата от гръцката митология. Но не ѝ поискал развод, защото нямали предбрачен договор и щяла да получи половината му имущество. Затова довел младата си любовница Мари-Терез в дома им. Чашата преляла и Олга си отишла сама, но останали женени до смъртта ѝ. Синът им така и не успял да го накара да отиде на погребението ѝ.

Пабло Пикасо
Снимка: Getty

Връзката му с Мари-Терез е най-еротичната в живота му. Той е на 53, тя е на 17 години и изпълнява всичките му фантазии. Обичал да казва, че в леглото е отлична ученичка. Тя ражда второто му дете - Мая. Единственият ѝ недостатък е, че не разбира от изкуство и не е интелигентна.

Тогава срещнал художничката Дора Маар. Заживял разкъсан между двете къщи. Когато имал нужда от секс и сготвена вечеря, ходил при Мари-Терез. Когато имал нужда от секс и разговори за изкуство и философия, отивал при Дора Маар. Тя била много влюбена в него и дори го вдъхновила да нарисува Герника (най-значимата му творба). За съжаление разбрала, че не може да има деца. От страна на Пикасо последвали безкрайни подигравки и унижения. Никога не се възстановила психически и след края на връзката им страдала от депресия до края на живота си.

Веднъж Мари-Терез и Дора Маар се засекли на едно място и започнали да се бият за Пабло. Той описва този момент като най-великия в живота си.

Най-силните цитати на разноликия художник Пабло Пикасо

Напуснал и двете наведнъж заради 21-годишната студентка Франсоаз. Тогава Пикасо бил на 61. Тя учела за художничка. Родила му 2 деца (Клод и Паломита). Търпяла скандалите на Олга, просенето на пари на сина му Паоло. Той се превърнал в наркоман, защото баща му го мразел, понеже нямал художествен талант. Казвал, че не може да повярва, че му е син.

Франсоаз става известна като единствената жена, напуснала Пабло Пикасо. В един момент решила, че униженията ѝ стигат и че трябва да запази достойнството си. Пиковият момент дошъл, когато изгасил цигарата си върху бузата ѝ. След края на връзката им пише книгата "Живот с Пикасо". След като я прочели децата, сами решили, че няма да общуват с баща си. Тя е най-интелигентната от жените му. Дори станала професор в калифорнийския университет.

След кратък период сключил втория си брак с испанката Жаклин. Той е на 71, тя на 30 години. Остава последната жена в живота му - вдовицата на Пикасо. По време на брака им тя забранила на всичките му наследници да се доближават до него, за да не го ядосват. Твърдяла, че заслужават всичко, което им причинил, защото той бил гений, а те едно нищо. Казвала, че му трябва само спокойствие, за да твори.

Пабло Пикасо умира на 08.04.1973 г. на 91 години. След себе си повлича лавина от нещастия. Внукът му Пабло (Паоло кръстил първият си син на баща си, за да го омилостиви) искал да отиде на погребението. Жаклин не го пуснала на гробището. Той бил болезнено чувствителен. Изпил одеколона си и починал от изгаряне на вътрешностите. Баща му взел свръх доза наркотици от мъка и също починал. Мари-Терез се обесила.

пикасо
Снимка: Getty Images / Guliver

Живите деца на Паоло, Мая (дъщерята на Мари-Терез) и Клод и Паломита (децата на Франсоаз), започнали да водят битки с Жаклин за наследството. Колкото и да ѝ се искало да прогони всички, съдът ги признал за равноправни наследници.

На сутринта, преди да се осъществи изложба в чест на починалия Пикасо, Жаклин се простреляла в слепоочието, докато лежала в леглото си.

пикасо
Снимка: Getty Images / Guliver

Въпреки разноликото му творчество, може би най-големият талант на Пабло Пикасо е бил да втълпява на хората, че не могат да живеят без него, колкото и зле да се държи с тях. Всички художници са имали нужда от музи и са рисували любимите си жени, но само той е имал нужда ги съсипва, за да се чувства добре.

Най-силните цитати на гениалния художник Пабло Пикасо >>>

пикасо
Снимка: Getty Images / Guliver

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти