17 години на изневери и много изплакани сълзи: трудната любов на Джак Никълсън и Анджелика Хюстън

Докато купонясва в Аспен в началото на 80-те, Анджелика Хюстън се запознава с бъдещата си колежка Гуинет Полтроу, тогава само на 12 години, която била на почивка с родителите си.

В един момент от вечерта малката Полтроу погледнала "нервно" гаджето на Хюстън, Джак Никълсън, и прошепнала на актрисата: "Този човек ме плаши."

"И с право" — отвърнала Хюстън. — "И мен ме плаши."

Тази кратка история е показателна за дългогодишната връзка между двамата холивудски актьори, основаваща се на много разочарования, преглътната болка и горчива обида.

Бурната връзка на Хюстън и Никълсън продължaва 17 години, от 1973 г. до момента в който, след като се надява почти две десетилетия да се омъжи и да създаде семейство с него, актрисата научава, че вместо това той ще има дете от по-млада жена.

Анджелика Хюстън, която била свикнала с присъствието на харизматични мъже като дъщеря на легендарния филмов режисьор Джон Хюстън, се запознава с обаятелния Никълсън на парти в дома му през 1973 г. Танцували с часове и тя останала за през нощта. Той я изпратил вкъщи с такси на следващата сутрин. Обадил се няколко дни по-късно, за да си уговорят среща, но след това се отказал поради някакво изникнало задължение.

Това уж случайно действие задало модела на цялата им връзка. По-късно Анджелика научава, че „задължението“ всъщност е зашеметяващата певица от бандата Mamas & the Papas Мишел Филипс, бившата приятелка на Никълсън.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PAIGE (@paige)

Хюстън била пленена от мачизма на Никълсън. Тя с умиление си спомня една нощ, когато, гледайки как Никълсън флиртува с немски модел в ресторант, тя станала обидена, за да си отиде, но Никълсън я хванал за китката и я дръпнал обратно на мястото ѝ.

„Никога не ставай така, за да си тръгнеш“, казал ѝ той. 

„Наслаждавах се на краткия му проблясък на притежание“ – пише Анджелика за този момент в мемоарите си “A Story Lately Told".

Той бил колкото щедър, толкова и невнимателен. Актрисата отбелязва, че ѝ купил „красив Mercedes-Benz“, с който тя катастрофирала още в деня, в който го получила.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Carton (@cartonmagazine)

Но Хюстън си припомня повече моменти на ревност, отколкото на грижа. Честото му и открито флиртуване с други жени се усещало като кинжали в сърцето на приятелката му. Тя си спомня един концерт на Карол Кинг от 1973 г. в Сентръл Парк, където Джони Мичъл седяла на земята между краката на Джак по време на шоуто. Хюстън била „наранена и ревнуваща“. Опитала се да говори с Никълсън за чувствата си, но той неглижирал ситуацията. 

„О, моля ти се“, каза той с въздишка, въртейки очи, сякаш го отегчавах до сълзи, „тя е просто стара приятелка.“

Хюстън обаче бързо разбира, че старите приятелки на Никълсън са повод за тревоги, също както и новите му. В началото на връзката им приятелката на Хюстън и колежка модел Аполония ван Равенщайн признала на актрисата, че е преспала с Никълсън предишната седмица, като я информирала, че преди време двамата са имали връзка.

Когато Анджелика потърсила обяснение от Джак, той отговорил: „О, Тутс, това беше просто секс от съжаление“.

„Това беше първият път, когато чух сношението да бъде описвано като акт на състрадание“, пише Хюстън. „Не че някога се е заричал да ми бъде верен, но някак си смяташе, че това е приемлив отговор.“

Духовитите мисли на Джак Никълсън

От самото начало Хюстън разбрала колко е трудно да е във връзка с един от най-харесваните мъже в света. Жените направо се състезавали за вниманието му, дори когато бил с нея под ръка. Тя си спомня как на филмовия фестивал в Кан през 1974 г. „хубави френски момичета се качваха на мотоциклети и казваха: „О, Джак, искаш ли да караш мотора ми с мен?““ А Никълсън, наслаждавайки се на вниманието на красивите жени, тръгвал с тях.

„Той се качваше на мотора и ме оставяше да стоя на тротоара“, пише тя, „а [аз] просто се оттеглях в хотелската ни стая, обляна в сълзи.“

През цялото време Хюстън наивно се надявала, че Никълсън ще се ожени за нея. Веднъж, докато гледали брачното шоу „The Newlywed Game“, Никълсън започнал да се шегува и подиграва с брака. 

„Аз отговорих: „Ако имаше някакви топки, щеше да се ожениш за мен“, пише Хюстън. „И той каза: „Да се ​​оженя за теб? Шегуваш ли се?“. Хюстън споделя, че е плакала в продължение на три дни след това.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by King Of Style (@kingofstyle)

Актрисата си позволила да остане сляпа за най-очевидните признаци на неприемливо поведение, наричайки по-късно себе си „трагично лековерна“. Веднъж тя намерила любовни бележки до Никълсън от момиче, което казвало "колко много ѝ липсва Джак, колко нежно е било правенето на любов и как няма търпение да го чуе отново“.

Анджелика изплакала „потоп от сълзи" и се скарала с Джак, но той се оправдал с история за това как писмата всъщност са били адресирани до неговия колега актьор и приятел Хари Дийн [Стентън], който се представял за него. „Сигурно отчаяно съм искала да повярвам на тази история“, пише тя, „защото беше толкова пресилена.“

Хюстън се принудила да го напусне през 1975 г., когато започнала любовна авантюра с актьора Райън О’Нийл. Тя срещнала О'Нийл на парти, където той прошепнал в ухото ѝ: „Цяла вечер исках да говоря с теб. Трябва да поговорим."

„Тогава трябваше да се сетя, че си играя с огъня“, пише Хюстън. „Но аз просто бях егоцентрична, егоистична и достатъчно нуждаеща се, за да се събера с него на следващия ден.“

Тя казала на Никълсън, че го напуска заради О’Нийл и започва да прекарва уикендите с новата си любов и семейството му, което довело до някои сериозни проблеми. Той и дъщеря му Тейтъм, тогава на 12, били „почти като двойка", нямал много граници в поведението си към нея, често били снимани заедно в ресторанти и на партита в клубове. Синът му Грифин пък, който бил само на 11, сърфирал и пушел трева.

Всичко около О’Нийл изглеждало тъмно в очите на Хюстън – тя усетила нещо „очевидно перверзно в домакинството на О’Нийл“. С времето и той започнал да ѝ изневерява.

„Започвах да изпитвам недоверие към всичко, свързано с него“, пише тя. „Скоро той започна да ми разказва за недовършена работа с Урсула Андрес и призна за телефонни разговори с Бианка Джагър. Нещата ставаха грозни. Издържах повече, отколкото трябваше.”

Една вечер те се скарали на парти в Бевърли Хилс. „Той се обърна срещу мен, сграбчи ме за косата и ме удари в челото с горната част на черепа си“, пише тя. „Видях звезди и се завъртях назад. Полусляпа, избягах от него горе в банята."

Вътре О’Нийл отново я нападнал, удряйки я по главата с ръце. Накрая той си тръгнал и без да има къде другаде да отиде, Хюстън се прибрала у дома в 2 часа сутринта. Когато пристигнала, О'Нийл бил все още буден, седнал в леглото с пакет лед на челото си, кикотейки се тъжно: "Имам страшно главоболие.“

10 холивудски двойки, които се влюбиха лудо, но не им беше писано да бъдат заедно

Тя прекратява продължилата година и половина връзка с О’Нийл и се връща при Никълсън.

Казва, че въпреки многото признаци, не си е позволила да признае пълната реалност на отношенията ѝ с Никълсън до самия край на връзката им. „Той всъщност беше доста дискретен“, пише тя. „От време на време намирах женско облекло — веднъж едно мое сако се появи върху момиче на улицата — или намирах крем за ръце, или някоя дрънкулка оставаше в сапунерката. Понякога носех тези бижута, за да видя дали някой ще дойде и ще си ги поиска, но това никога не се случваше."

До края на 80-те Хюстън се вижда все по-рядко с Никълсън и развива успешно собствена актьорска кариера. Дори печели Оскар за ролята ѝ във филма „Честта на фамилията Прици“ от 1985 г. Докато репетира за "The Grifters" от 1990 г., Никълсън я кани на вечеря в дома си. Същата вечер той ѝ споделя новината, от която тя отдавна се е страхувала - че ще има бебе от Ребека Брусард, жена с 12 години по-млада от Хюстън.

„В картинката има място само за една от нас и аз ще се оттегля“, казала Хюстън, въпреки че сърцето ѝ се късало.

Въпреки че връзката им била приключила, двамата продължили да се карат жестоко. Няколко дни по-късно в списание "Плейбой" се появила статия, цитираща млада жена, която разказвала за дивите си сексуални подвизи с Никълсън и за това как той „игриво я напляскал с хилка за пинг-понг“. Хюстън, объркана, се обадила на Никълсън, който казал, че това е просто препечатка на стара статия. Но актрисата просто не била на себе си. Отишла с колата до студиото на Paramount Pictures, нахлула в офиса на Никълсън и отприщила 17 години на трупани разочарования.

„Той излизаше от банята, когато го нападнах“, пише тя. „Не мисля, че го ритнах, но го бих жестоко по главата и раменете. Той се навеждаше, а аз се насочвах към него като награден боец, нанасяйки огромен набор от директни удари.” Когато тя приключила, седнала и заплакала. След това станала за кратко, с намерението да го нападне отново, но преди това да се случи, напуснала офиса.

„През цялото време,” пише тя, „изпитвах странна скрита благодарност към него, че ми позволи да го пребия.”

Двамата разговаряли по телефона през следващите дни. „По дяволите, Тутс, ти със сигурност ми нанесе няколко удара. Имам синини по цялото си тяло“, казал Никълсън, на което тя отговорила: „Заповядай, Джак, заслужи си го.“ И после се засмяхме. Беше трагично, наистина.”

За щастие Хюстън скоро след това намерила по-трайна любов. Тя се омъжва за скулптора Робърт Греъм през 1992 г. и остава с него до смъртта му през 2008 г. Въпреки това последиците от раздялата ѝ с Никълсън я оставили съкрушена. Изминали няколко години, без да го вижда, докато не се събират отново на снимачната площадка на филма „The Crossing Guard“ на Шон Пен от 1995 г., в който Пен я избрал за ролята на бившата съпруга на Никълсън. Двамата се чувствали неудобно да играят заедно в началото, но се срещнали на обяд в последния ден от снимките.

Там Никълсън ѝ казал: „Ти и аз, Тутс – ние сме като в „Любов по време на холера“.

Хюстън пише, че сравнението ѝ харесало, защото това е една от любимите ѝ книги, от един от любимите ѝ автори, за една от любимите ѝ теми – безнадеждна, трайна любов. 

Духовитите мисли на Джак Никълсън

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти