Зловещо или гениално: как Том Ханкс ще участва във филми и след смъртта си?

Смъртта вече не е краят на кариерата за един актьор или поне така смята Том Ханкс. Защо? Изкуственият интелект и дийпфейк технологията дават тази възможност, каза актьорът по време на скорошен разговор в подкаста „The Adam Buxton Podcast“, предаде BBC.

И двете технологии бяха демонстрирани на филмовия фестивал в Кан благодарение на световната премиера на филма „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“, който използва изкуствен интелект, за да помогне на Харисън Форд да се "подмлади", така че да изглежда като героя си от „Похитителите на изчезналия кивот“ от 1981 г. 

„Първият път, когато направихме филм, който имаше огромно количество наши собствени данни, заключени в компютър – буквално начинът, по който изглеждахме – беше филм, наречен „Полярен експрес“, каза Ханкс, имайки предвид коледния филм на Робърт Земекис от 2004 г. „Усетихме как това идва, видяхме, че ще имаме тази способност да вземем нули и единици от вътрешността на компютъра и да ги превърнем в лице и в герой. Това само е нараснало милиард пъти оттогава и го виждаме навсякъде."

Ханкс каза, че благодарение на изкуствения интелект и технологията дийпфейк сега е възможно той да представи няколко филма, в които ще се появи като 32-годишен. Тази възможност ще продължи да съществува и след смъртта му, отбеляза 66-годишният актьор.

Най-милите моменти на Том Ханкс и Рита Уилсън

„Вече всеки може да пресъздаде себе си на всяка възраст чрез изкуствен интелект или дийпфейк технология. Може да бъда блъснат от автобус утре и това е, но изпълненията могат да продължат и продължават, и продължават, и продължават“, каза Ханкс. „Извън разбирането на изкуствен интелект и дийпфейк, няма да има какво да ви подскаже, че не съм аз и единствено аз. И ще има някаква степен на реалистично качество. Това със сигурност е артистично предизвикателство, но е и юридическо.“

том ханкс
Снимка: Getty

Носителят на "Оскар" разкри, че "всички гилдии, всички агенции и всички правни фирми" в момента дискутират "правните последици от това, че моето лице и гласът ми, и тези на всички останали са наша интелектуална собственост".

Ханкс добави: „Без съмнение хората ще могат да кажат [че това е изкуствен интелект], но въпросът е дали ще им пука? Има някои хора, на които не им пука, които няма да направят това разграничение."

За „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“ изкуственият интелект беше използван за извличане на снимки на лицето на Харисън Форд от филми от неговата филмография. Тези изображения бяха преобразувани с цел пресъздаване на по-младото му лице.

edna
Снимка: Edna.bg

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти