Известни по рождение: звездите срещу обвинения във връзкарство в Холивуд

непо бебета
Снимка: Getty

Темата за връзкарството в Холивуд е доста актуална през последните няколко месеца.

В чуждестранните медии дори се появи термин за децата на известните, които пробиват в шоубизнеса благодарение на контактите и славата на своите родители – „непо бебета“ (nepo babies)“.

Странната дума има интересни корени още в латинския език, защото идва от непотизъм – раздаването на доходоносни длъжности от страна на папата на негови близки и роднини през Средновековието.

Днес необичайният термин се използва в по-широк смисъл, а на български толкова сме свикнали с това явление, че си имаме нашенска благозвучна дума за него: „шуробаджанащина“.

Темата за децата на известните в Холивуд стана доста гореща в края на декември, когато New York Magazine обяви 2022 г. за „годината на непо бебетата“.

Оказва се, че Том Ханкс има категорична позиция по въпроса за връзкарството в Холивуд и я заяви по време на интервю за Ройтерс.

Актьорът говори за новия си филм „Човек на име Ото“. По проекта работят няколко от членовете на семейството му. Том е съпродуцент на филма със съпругата си Рита Уилсън, която също е съавтор на сценария и изпълнява песента във филма, поясняват от The Hollywood Reporter.

Ханкс играе ролята на самия Ото, а неговият син, Труман Ханкс, играе неговата по-млада версия в някои сцени.

„Вижте, това е семеен бизнес“, обясни Ханкс във връзка с участието на сина си във филма. „Това е, с което винаги сме се занимавали. В това са израснали всичките ни деца.” Той добави: „Ако бяхме водопроводна фирма или държахме цветарски магазин, цялото семейство щеше да участва в даден момент, дори и да беше само за инвентаризация в края на годината.“

Том Ханкс има две деца от първата си съпруга - Колин и Елизабет - и още две, Честър и Труман, от Рита Уилсън. Всички в някаква степен работят в шоубизнеса, независимо дали са актьори, продуценти, оператори или музиканти. Той обаче категорично отрича децата му да дължат холивудските си кариери на известната си фамилия.

„Нещото, което не се променя, независимо какво се случва, независимо какво е вашето фамилно име, е дали ви се получава или не“, обясни Ханкс. „Имената ни нямат значение. Трябва да си свършим работата, за да предоставим едно истинско и автентично изживяване за публиката.“

Зоуи Кравиц неотдавна използва подобни аргументи при подобни въпроси. „Напълно нормално е хората да участват в семейния бизнес“, обясни простичко тя пред GQ през ноември.

Кейт Хъдсън възприе подобен подход пред The Independent миналия месец. „Гледам децата си и ние сме семейство, което разказва истории. Определено е в кръвта ни“, обясни актрисата.

Отговорът на Кейт е по-деликатен от този на колежката ѝ Джейми Лий Къртис. Според нея дебатът за "непо бебетата“ е "предназначен да се опита да омаловажава, очерня и наранява".

„Опитах се да внеса почтеност и професионализъм, любов и изкуство в работата си“, написа актрисата в своя Instagram преди няколко дни. "Не съм сама. Много сме. Гордеем се с рода си. И силно вярваме в правото си на съществуване.“

През декември Лили Роуз Деп пък намекна пред Elle, че в обвиненията във връзкарство вижда нотка на сексизъм, защото по-често са отправени към жени.

„Като дете на някого, вие получавате възможности, които другите хора нямат, така че условията на игра не са еднакви за всички“, коментира Гуинет Полтроу през юли 2022 г. Въпреки това тя поясни, че след като човек веднъж влезе в тези среди (макар и по-лесно), трябва да работи „два пъти повече и да бъде два пъти по-добър“, за да се докаже.

Наскоро Гуинет изрази подкрепа към Хейли Бийбър - съпруга на Джъстин Бийбър и дъщеря на актьора Стивън Болдуин, която се появи с тениска с надпис "непо бебе". "Може би имам нужда от няколко такива", коментира иронично в Instagram Полтроу.

„Чувствам, че единственият начин да се справиш с непотизма – който определено носи огромни предимства – е, че ще получиш шансовете безплатно, но те няма да са безкрайни“, обясни актрисата Мая Хоук пред Rolling Stone през септември 2022 г.

„Така че трябва да продължите да работите, при това добре. Ако работата ви е лоша, шансовете ще спрат да идват.“

Много хора могат да бъдат обвинени, че дължат своята кариера основно на връзките на семейството си. Някои обаче са доказали своя талант в годините и дори са надминали славата на своите родители.

Възможно е дори да се изненадате, че някой би могъл да постави под съмнение успеха им – толкова големи имена можете да видите в списъка на New York Magazine.

Други пък тепърва прохождат в актьорството и може би ако им дадем шанс, един ден те също ще надминат по слава своите родители.

Вижте най-известните „непо бебета“ в галерията:

Децата, които последваха стъпките на родителите си в киното

 

Прочети още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти