Да гледаш как майка ти страда с години: травмите в живота на Хали Бери

Актрисата Хали Бери днес се радва на дъгогодишната си репутация на една от най-успешните и привлекателни дами в Холивуд. Историята ѝ обаче не е само история за триумфа, но и такава за падението и травмата. Животът ѝ е доказателство, че съдбата може да се усмихна на всеки, когато най-малко го очаква, но и че нищо хубаво не идва без много труд и усилия.

►Какво прави 50-годишната Холи Бери, за да изглежда като на 30?

Житейската ѝ история е достойна за представяне на големия екран. Тя е първата афроамериканска актриса, спечелила „Оскар“ за главна роля. Днес обаче ще се върнем много по-назад. На снимката долу виждате едно момиченце, което се намира далеч от блестящия образ, който показва днес. Напротив, тя е в съвсем друго време и място от живота си - трудно детство, семейни скандали и страх за утрешния ден.

Хали Мари Бери е родена на 14 август 1966 г. в Кливланд. Родителите ѝ я кръстили на местен магазин за търговия на дребно - Halle’s Department Store.

►Жените на 50 не могат да се снимат така? Хали Бери затвори злите усти

Майката на Хали, Джудит, работла като медицинска сестра, а баща ѝ, Джером, започнал кариерата си в психиатрична клиника, но след това се преквалифицирал като шофьор на автобус. Малката Хали имала "късмета" да е родена в общество, разкъсвано от расови конфликти и вътрешни сътресения, което прави ранните ѝ години трудни и несигурни. Ситуацията отвън обаче не можела да се сравни с тази вкъщи.

Най-стилните визии на невероятната Хали Бери

От малка Хали Бери носи своите душевни рани заради грозната действителност на домашното насилие. Тя неведнъж е виждала с очите си как майка ѝ страда в насилствената си връзка с баща ѝ. Единственото хубаво нещо от тези рани и трудности е това, че те са оформили смелостта и постоянството на малкото момиче.

►Хали Бери откри любовта след 50: „Най-накрая се появи правилният човек“

Родителите на Бери се развели след труден период, в който баща ѝ биел майка ѝ - често пред очите на Хали и по-голямата ѝ сестра Хайди. След развода той изоставил децата си. Семейството няма вест от него - откакто си тръгнал сестрите не знаят какво се е случило с него.

Трудностите у дома не тласкат тийнейджърката към лош път. В гимназията Хали става активен участник в училищния живот, като е ръководител на мажоретния състав, съосновател на училищния вестник и е избрана за президент на класа.

Пътят на Бери към успеха се характеризирал със силна мотивация и безмилостно постоянство. Не всеки знае, че част от младостта ѝ минава по модните подиуми. В началото на 80-те тя участва в няколко конкурса за красота. През 1985 г. печели конкурса Miss Teen All-American. Година по-късно става „Мис Охайо“, което ѝ отваря пътя да се бори за титлата на най-красивото момиче в САЩ. Хали заема второ място и отива на Мис Свят, където става първият чернокож представител на САЩ в историята на конкурса. Тя стига до финала и става 5-та подгласничка.

Как Хали Бери поддържа младежкия си вид

През 1989 г. Хали се премества в Ню Йорк, преследвайки мечтата си да се реализира в модата. Първите ѝ опити обаче се провалят и тя остава без никакви пари. Тази ситуация дори я принуждава да прекара нощта в приют за бездомни.

Когато най-накрая успява да си намери работа, е диагностицирана с диабет. Не си позволява да загуби искрата в себе си заради здравословното си състояние и вместо в модата, пробива в киното. Участието ѝ в телевизионния сериал „Живи кукли“ през 1989 г. ѝ помага да реши финансовите си проблеми и да повиши самочувствието си. След това режисьорът Спайк Лий я избира за „Треска в джунглата“ през 1991 г., а в същата година тя участва с големия Брус Уилис в „Последният бойскаут“.

Дългоочакваният триумф за нея идва с „Оскар“-ът ѝ през 2002 г. за главна женска роля за „Балът на чудовищата“. Оттам нататък пътят за нея е само към звездите.

Със своя успех Хали Бери грее като лъч на надеждата за жертвите на домашно насилие, използвайки гласа си, за да настоява за промени. В личния си живот звездата е имала много трудности и разочарования, въпреки впечатляващите си успехи в кариерата. Нейната решителност винаги е била подлагана на изпитания като спорове за попечителство, парични проблеми и бурни връзки, но с всеки неуспех тя всъщност расте. Историята ѝ напомня, че истинският успех зависи най-вече от устойчивостта на човешкия дух.

Хали Бери и половинката ѝ Ван Хънт

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти