Войната срещу таблоидите продължава: принц Хари с нови обвинения към Двореца

Принц Хари за пореден път говори против кралското семейство, като обвиненията този път са свързани с прикриване на важна за сигурността му информация.

Това се случи във вторник, когато като част от делото срещу Associated Newspapers Ltd (ANL), той представи свидетелски показания, които включват обвинения срещу така наречената „Институция“.

Припомнете си тук >>> Принц Хари се яви в съда в Лондон, но ще се срещне ли с кралското семейство?

Хари пристигна във Върховния съд на Лондон в понеделник във връзка с делото, което заведе заедно с още няколко публични личности срещу Associated Newspapers Limited по обвинения в незаконно събиране на информация.

принц хари
Снимка: Getty

Един от най-големите медийни издатели във Великобритания, Associated Newspapers Ltd (ANL), стои зад Daily Mail, The Mail on Sunday и MailOnline.

В делото Хари, сър Елтън Джон, Сади Фрост и Елизабет Хърли твърдят, че медийната компания е събирала информация за тях по незаконни начини. ANL „категорично отрича“ всички обвинения, съобщава BBC.

Според Хари медийният издател е наблюдавал него и най-близките му хора чрез незаконно хакване на гласова поща, подслушване на стационарни телефони, получаване на детайлизирани телефонни разпечатки и информация за полети на тогавашната му приятелка Челси Дейви.

В свидетелските си показания Хари спомена предполагаемия скандал с хакване и подслушване на телефони през 2005 г., степента на който твърди, че не е знаел доскоро.

„Разбрах, че съобщение на гласовата поща, което брат ми остави за мен, е било достъпно и публикувано. Преди това, мислех, че хакването е било ограничено до телефоните на членове на персонала“, обясни Хари.

Не знаех, че телефонът ми е бил хакнат и си мислех, че никой няма да бъде толкова глупав да направи това със собствения ми телефон, като се имат предвид последиците за сигурността ми и фактът, че личната ми информация и местонахождението ми попадат в неподходящи ръце.“

Според Хари конкретен представител на кралското семейство „ясно е получавал инструкции от Институцията да не информира мен или Уилям за хакването на телефоните ни от страна на News of World .“ Той поясни, че оттогава не общува с въпросния човек.

Институцията даде ясно да се разбере, че не е необходимо да знаем за хакването на телефоните и ми беше ясно, че кралското семейство не би седнало на свидетелската скамейка, защото това може да отвори кутия с гадости.“

Обвинението на Хари е, че кралската институция дълго време е укривала от него факта, че телефонът му е бил хакнат от представители на пресата.

Хари също отбеляза: „Институцията имаше стриктна политика „без коментар“, което означаваше, че дори най-лошите или подозрителни статии често изобщо не бяха довеждани до вниманието ми.“

Сложните и влошени отношения на Хари с пресата датират от смъртта на майка му, принцеса Даяна, през 1997 г. Въпреки това през годините той се опитваше да се придържа към правилата на поведение, установени от кралската институция.

„Като член на институцията политиката ми беше „никога да не се оплаквам, никога да не обяснявам“, каза Хари. „Нямаше алтернатива; бях принуден да го приема. Приемах да изпълнявам обществените си функции.“

Всичко това се промени през последните няколко години, когато връзката на Хари с Меган Маркъл стана публична.

принц хари меган маркъл
Снимка: Getty

„В края на 2016 г., когато връзката ми с Меган, сегашната ми съпруга, стана публична, започнах да се тревожа все повече от подхода да не се предприемат действия срещу пресата.“ Той припомни злобните атаки на медиите към Маркъл, тормоза и дори расистките статии, на които е ставала жертва. „Ситуацията се влоши, след като тя забременя и когато се роди синът ни Арчи.“

Хари, който е завел няколко съдебни дела срещу таблоидите, обясни, че причината да предприеме правни действия е проста.

„Подавам този иск, защото обичам страната си и оставам дълбоко загрижен заради неконтролираната власт, влияние и престъпност на Associated“, каза той.

„Доказателствата, които видях, показват, че журналистите на Associated са престъпници с журналистически правомощия, което трябва да тревожи всеки един от нас. Британската общественост заслужава да знае пълния мащаб на това прикриване и смятам, че е мой дълг да го разкрия.

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти