Принц Хари диагностициран с психично разстройство по време на интервю

В първото си интервю след излизането на автобиографията „Резервен“ (“Spare”) херцогът на Съсекс разговаря със световноизвестния психолог д-р Габор Мате, който направи някои наблюдения върху психичното му здраве.

По време на разговора, стриймван на живо онлайн, Мате споделя, че след като е прочел мемоарите на Хари, предполага, че принцът има „няколко диагнози“.

„Независимо дали ти харесва или не, ти поставих диагноза разстройство с дефицит на вниманието. Може да се съгласиш или да не се съгласиш“, заявява канадският терапевт. „Не го виждам като болест, а като нормален отговор на необичаен стрес.“

Разстройството с дефицит на вниманието/хиперактивност се определя като психично заболяване, което включва комбинация от проблеми, сред които затруднена концентрация, хиперактивност и импулсивно поведение.

„Добре – трябва ли да приема това или да го проуча?“, пита принц Хари, на което Мате отговаря: „Може да правиш каквото искаш с това“.

В интервюто Хари коментира за различните случаи на стрес, допринесли вероятно за диагнозата на Мате - включително загубата на майка си, принцеса Даяна, на 12-годишна възраст.

Как принц Хари повтаря историята на крал Едуард VIII

„Едно от нещата, от които най-много се страхувах, беше да загубя чувството, което имах към майка ми“, признава той. „Мислех, че ако отида на терапия, това ще ме излекува и че ще загубя всичко, което ми е останало, каквото и да съм успял да задържа от майка си. И се оказа, че не е така. Не губя това. Беше точно обратното“.

„Превърнах това, което мислех, че е тъга - за да се опитам да ѝ докажа, че ми липсва - в осъзнаването, че всъщност тя просто иска да бъда щастлив. И това свали огромна тежест от гърдите ми.“

Противно на създаденото впечатление у мнозина, че представя себе си като жертва, Хари отрича подобна нагласа. „Със сигурност не се виждам като жертва. Наистина съм благодарен, че мога да споделя историята си с надеждата, че ще помогне за овластяване и насърчаване на другите“, казва той. 

„Под някаква форма или форма ние всички сме свързани чрез травма. Никога не съм търсил съчувствие заради това. За мен опитът, който съм имал през детството си, живота си, моите 38 години - макар и сравнително кратки; очаквам с нетърпение да стана на 40, това е сигурно - тези преживявания и чрез работата, която върша вече две десетилетия около психичното здраве и психичните заболявания, винаги съм се чувствал така, сякаш споделяйки каквото мога от своята история, ще помогна на някого.“

Хари, който в книгата си разказва как баща му не го е прегърнал, след като го е информирал за смъртта на майка му, споделя, че към собствените си деца демонстрира изобилие от обич.

Принц Хари и милите му моменти с деца

„Сега, като баща на свои деца, се уверявам, че ги задушавам с любов и привързаност“, обяснява херцогът. „Не ги задушавам до момент, в който се опитват да се измъкнат. Но чувствам огромна отговорност да гарантирам, че няма да предам никакви травми или негативни преживявания, които съм имал като дете или при израстването си като мъж.“

Да бъдеш уязвим според принца е ключът към това да си добър баща и съпруг. „Искам да бъда най-добрият съпруг. Също искам и да съм най-добрият баща. И най-добрият баща, когото познавам, може да означава да си уязвим, но същевременно и силен. Това са двете неща, които смятам, че са напълно свързани. Да можем да говорим за своята чувствителност или проблеми, за своите емоции като мъже, е необходимо повече от всякога. Така че продължавам по този начин да прекарвам остатъка от живота си и се надявам, че други мъже ще се присъединят към мен в тази посока.“

За съпругата си Меган Маркъл той заявява: „Жена ми ме спаси. Бях заклещен в този свят. Тя беше от различен свят и някак ми помогна да се измъкна от това. Но нито един от елементите на живота ми сега не би бил възможен, без да го видя сам“, споделя още принц Хари.

„Трудно е да се промениш, почти невъзможно е да промениш други хора. Трябва да започнеш с промяната в себе си и да позволиш това израстване да се случи. Но да, моят партньор е необикновено човешко същество. И аз съм вечно благодарен за мъдростта и пространството, които тя успя да ми даде.“

И принцовете плачат: Меган и Хари ръка за ръка на службата за кралицата

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти