"Мислех, че съм приключила на 40": Мерил Стрийп с емоционална реч в Кан

Преди Мерил Стрийп да успее да приеме своята почетна Златна палма на филмовия фестивал в Кан във вторник вечерта, тя беше посрещната от бурни двуминутни овации. 74-годишната носителка на "Оскар" беше толкова обзета от емоции, че първо се престори, че слиза от сцената, но накрая започна да танцува под съпровода на аплодисментите.

►Талантът е наследствен: запознайте се с четирите невероятни деца на Мерил Стрийп

Френската звезда Жулиет Бинош, самата тя емоционална, връчи наградата на Стрийп с думите: „Откъде идва това? Такава ли си родена? Не знам, но в теб има вярващ; вярващ, който ми позволява да вярвам."

Това се казва да пристигнеш със стил! Мерил Стрийп в Кан

Бинош нарече Стрийп „международно съкровище“, като изброи много от най-обичаните роли на Стрийп - от „Изборът на Софи“ до „Джули и Джулия“. По-късно Бинош добави: „Ти промени начина, по който гледаме на киното.“

В речта си Стрийп благодари на Кан, че я приема отново след 35 години. Последното ѝ участие на фестивала беше за „Злите ангели“ от 1989 г. Тя каза, че гледането на ретроспективните клипове от нейната кариера е „като да гледам през прозореца на влак-стрела, гледайки как младостта ми лети към моята средна възраст, точно там, където стоя на тази сцена тази вечер. Толкова много лица и толкова много места, които помня.”

Стрийп каза за последния път, когато е била последния път в Кан: „Вече бях майка на три деца, щях да навърша 40 и мислех, че кариерата ми е приключила.“

►Вдъхновяващи цитати от великата Мерил Стрийп

„Това не беше нереалистично очакване за актрисите по онова време. И единствената причина, поради която съм тук тази вечер и това продължи, е заради много талантливите артисти, с които съм работила, включително мадам ла президент,” каза тя, махвайки към председателя на журито Грета Геруиг, която я режисира в “2019 г. Малка жена." 

Стрийп завърши речта си, като каза, че е „толкова благодарна, че не ви е омръзнало лицето ми и не сте слязли от влака“.

„Майка ми, която обикновено е права за всичко, ми каза: „Мерил, скъпа моя, ще видиш. Всичко става толкова бързо. Толкова бързо.' Така и стана, така и става“, каза Стрийп. – "С изключение на речта ми, която е твърде дълга."

Наистина, церемонията във вторник вечер изглеждаше донякъде на тема Стрийп, като дори музиката съответстваше на една от любимите на феновете нейни роли в „Mamma Mia“. Заглавната песен на ABBA към филмовия мюзикъл беше пусната навън на червения килим, докато изпълнението на Стрийп на „The Winner Takes It All“ озвучи саундтрака към нейните кредити, а „Dancing Queen“ беше пусната, докато тя приемаше Златната палма.

Стрийп се присъединява към няколко други сериозни играчи в индустрията, които ще се появят на тазгодишното издание, включително непоколебимия герой от „Междузвездни войни“ Джордж Лукас, който ще получи почетна Златна палма на церемонията по закриването; Франсис Форд Копола, който представя новия си филм „Мегалополис” в конкурса; и Пол Шрадър, чийто „О, Канада“ също се състезава за тазгодишната „Златна палма“.

Емблематичната актриса има рекордните 21 номинации за Оскар за своята близо пет десетилетия дълга кариера и печели три за изпълненията си в „Крамър срещу Крамър“ (1980), „Изборът на Софи“ (1983) и „Желязната лейди“ (2012).

„За мен е неизмерима чест да получа новината за тази престижна награда“, каза Стрийп в изявление, когато нейната почетна Златна палма беше обявена ексклузивно от Variety. „Да спечелиш награда в Кан, за международната общност от артисти, винаги е представлявало най-високото постижение в изкуството на правенето на филми. Да стоиш в сянката на онези, които преди са били почитани, е смиряващо и вълнуващо в еднаква степен. Очаквам с нетърпение да дойда във Франция, за да благодаря лично на всички през май.”

Това се казва да пристигнеш със стил! Мерил Стрийп в Кан

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти