Любовната афера на кралица Виктория

Любовната афера на кралица Виктория
Снимка: netinfo

На 20 юни през 1837 година на кралския стол във Великобритания сяда Виктория. Жена, която записва името си в историята с куп постижения, положили началото на една цяла нова епоха, заслужено наречена „Викторианска“.

Документалният филм „Тайната любов на кралица Виктория” на британския Канал 4 разкри, че короновата особа е имала любовник индиец.

Връзката е предизвикала нечуван скандал в кралското семейство, а разкриването ѝ тогава е представлявало реална заплаха за дестабилизация на самата империя. Аферата нарушавла всички възможни табута за раса и класа.

Снимка: netinfo

Любовната история започнала през юни 1887 година, когато високия и красив Абдул Карим, 24 годишен, пристигнал в двореца, за да стане един от двамата индийски сервитьори на кралската трапеза. Самотната кралица била самотна и се нуждаела от мъжка компания била на 68 години. Тя още не можела да се възстанови от загубата на любимия си Албърт преди 26 години.

С великолепните си одежди и тюрбан Карим привлякъл вниманието на Виктория, която имала подчертано влечение към мъжката красота. „Как е можела да му устои, когато го е видяла да целува крака й?”, казва кралският биограф проф. Джейн Ридли.

Снимка: netinfo

Изведнъж кралицата започнала все по-често да си поръчва къри, което приготвял индийският й слуга. Това тя отбелязва и в дневника си от това лято.

Карим започнал да и преподава уроци по хинди, а в дневника й четем: „Младият Абдул ме учи. Той е много строг учител и прекрасен джентълмен”. От  този момент до края на дните си всекидневно взимала уроци и пишела перфектно на хинди.

Карим станал нейн „мунши”, думат учител на хинди. Но книгите им с преводни упражнения показват, че са имали повече от флиртаджийски отношения. Той пише неща като: „Минши ще липсва много на кралицата” – „Преведи”; „Прегърни ме силно” – „Преведи”.

Снимка: netinfo

Изглежда тя е гледала на него почти като на син, като завърша с обич писмата си с „твоя обична майка”.

Проблемите започнали, когато тя го повишила до поста Индийски секретар. Карим идвал от ниска каста, а излъгал, за да го наемат на работа. Дворът започнал да се бунтува и да го обвинява, че никога няма да стане джентълмен. Кралицата побесняла.

За изненада на всички поискала да му даде и рицарско звание. Дори заплашила, че няма да участва в церемониите на Диамантения й юбилей.

Кралското семейство поставило ултиматум, че Карим трябва да се махне, а пратеник бил дворцовия лекар доктор Рейд, който обявил, че индиецът има венерическа болест. Придворните обявили бойкот на кралската ваканция във Франция, ако кралицата вземела със себе си и него.

Снимка: netinfo

В пристъп на ярост кралицата свалила с едно движение всичко от бюрото си на земята. Тогава нейният син Бертин, принц на Уелс, в комбина с доктор Рейд и поставили друг ултиматум. Шотландският доктор я заплашил (сред много други любезности), че със свидетелството на много от близките и нейно величество може да бъде освидетелствана като ненормална. Кралицата се стреснала и била принудена да приеме поражението си, като не удостоила Карим с рицарско звание, но той било неотлъчно до нея на юбилея й.

Само няколко дни след смъртта й през 1901 година той бил уволнен и изпратен обратно в Индия. Всички негови писма от кралицата били кофинскувани и унищожени.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти