„Хората имат нужда да бъдат щастливи“: 92 години от рождението на големия български режисьор Рангел Вълчанов

Рангел Вълчанов
Снимка: Уикипедия

Рангел Петров Вълчанов е български режисьор, сценарист и актьор.

Роден е на 12 октомври 1928 г. в село Кривина край София. Завършва театрална режисура при професор Боян Дановски във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (1953). Работи в Студия за игрални филми „Бояна“ от 1952 година като асистент-режисьор и режисьор. Член е на Европейската филмова академия и народен артист.

Широко известни с оригиналността на художественото му мислене са филмите му „Инспекторът и нощта“, „Вълчицата“. От 1970 до 1972 година работи в Чехословакия, където заснема „Лице под маска“ и „Шанс“. После отново в България продължава да изненадва с нестандартните си решения в „Следователят и гората“, „Лачените обувки на незнайния воин“, „За къде пътувате?“, „А сега накъде?“.

През юли 2006 година започва работа по продължение на филма „А сега накъде?“ със заглавие „А днес накъде?“. Избран е за филмов режисьор номер 1 на България през XX век. На 9 октомври 2012 година е избран за действителен член на Българската академия на науките.

Рангел Вълчанов умира на 30 септември 2013 година.

„Усещайки, че вече си отива от света, който много обичаше, Рангел Вълчанов поискал от дъщеря си Ани да предаде на близки, приятели и колеги и желанието му на поклонението му да не носят цветя. Нека ме почетат с „Наздраве“, написал още режисьорът.

Една от книгите му дори бе озаглавена „Всички ще умрем, а сега наздраве!“. Точно поради тази причина и Рангел предпочитал всички, които дойдат да се простят с него, да носят бутилка, а не букет.

Поклонението … е в столичната църква „Свети Георги“, която Вълчанов всеки ден виждал от дома си. Той живееше в мансарда срещу храма. Приятели го чували преди години да се майтапи, че не иска да гушка букета, а предпочита да прегръща жена, опиянен след чаша хубаво вино.“

— Последните думи на Рангел Вълчанов…, Vsekiden, 02.10.2013

Ето и някои от най-силните цитати от Рангел Вълчанов:

Силните думи на режисьора Рангел Вълчанов

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти